2369 души празнуват днес Никулден в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Новини от Стара Загора: 2 369 души ще празнуват в Община Стара Загора в деня на свети Николай – светеца-покровител на океаните, моретата реките и езерата. Освен рибарите и банкерите, които традиционно ще вдигнат наздравица, на този ден своя имен ден ще отбележат и 950 мъже, наречени Кольо, 689 именувани Никола, 11 Никовци и 8 Ниновци.

Николините в Община Стара Загора са 336, Николинките наброяват 185, 107 са Николетите, а жените с името Никол – 241.

Статистиката в национален мащаб отрежда на името Николай престижното 4-то място сред най-разпространените лични имена. Класацията се оглавява от името Георги, следват Иван, Димитър и Николай.

Името Никол пък държи второто място, след Виктория, в категорията „Най-предпочитани от родителите имена“ за миналата година.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg