Министерството на културата се съгласи с исканията на мюсюлманското вероизповедание в съдебната зала

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Несъгласие с поведението на представителя на държавата по делото за собствеността на Ески джамия изразиха от ГЕРБ Стара Загора. Министерството на културата, което е собственик на сградата Музей на религиите, се съгласи с исканията на мюсюлманското вероизповедание в съдебната зала.

По този начин улесни страната по делото, която настоява джамията да стане действащ храм, коментира Маноил Манев.

„Всички маски по темата-джамия или Музей на религиите, паднаха в съда. В прав текст мюсюлманите поискаха храмът да стане действащ в понеделник, в петък и в празничните дни. Днес, Министерството на културата се съгласи с исканията на това вероизповедание, а именно:да се премине от спор за собствеността към процедура по оборване на документите за собственост на държавата. Същият този представител на ведомството се съгласи с допускането на свидетели, които да докажат, че храмът е бил действащ до 1975 година. Това неадекватно поведение постла пътеката, с което улесни страната, която търси собственост на джамията. Не искаме Стара Загора да се превърне в епицентър на нетърпимост и център на верско напрежение“. Манев уточни, че бил упълномощен от групата общински съветници от ГЕРБ да се явява в съда и да защитава интереса на всички старозагорци, дори и на тези, които изповядват исляма. Според него, ако джамията стане действаща, най-трудно ще бъде за местните мюсюлмани, които ще понесат омразата.

Маноил Манев и Илиан Илиев поискаха да бъдат конституирани от съда като трета страна по делото, но молбите им бяха отхвърлени. Манев обеща, че ще обжалва и ако бъде определен като страна ще поиска в производството да се включи прокурор, за да следи за законността на процеса. „От действията на съдебния състав днес не пролича никаква предубеденост. Напротив, съдията каза нещо много важно-земята под джамията, описана в иска като държавна, е общинска собственост. Това ни дава основание да търсим начини как да защитим този терен“, мотивира се той.

Според общинския лидер на ГЕРБ и председател на градския парламент Емил Христов представители на мюсюлманската общност в Стара Загора не са водили разговори с местната власт за помещение или място, на което да се издигне молитвен дом. „Ако целта им беше това, а не създаване на напрежение, те щяха да ни потърсят, за да може чрез диалог да решим този проблем. Ако държавата беше демонстрирала желание, намерение да брани своята собственост и история, убеден съм, че политическите партии нямаше да търсят участие в процеса“, добави още Христов. Според него Стара Загора може да бъде вкарана в етнически сценарий, част от който е внасянето на поправката в Закона за вероизповеданията. „Действаща джамия в Стара Загора ще е нещо непоносимо и ще доведе до неконтролируеми реакции. Това място трябва да обединява, а не да разединява хората“.

Своя коментар по темата можете да напишете тук.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg