Ромите искат узаконяване на предвидените за събаряне незаконни къщи

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Ромите, чийто незаконни постройки са обявени за събаряне от общината, искат те да бъдат узаконени, показа проверка на Дарик. Инициативата за премахването на незаконните постройки бе подета в края на август след серията пожари, избухнали в района на парк „Аязмото“.

Тогава общинският съветник Борис Боричев поиска оставката на началникът на звената, които се занимават с незаконното строителство инженер Ангел Стоманярски. Мотивът – бездействието на инж. Стоманярски е една от основните причини за завземане на държавни и общински площи и тяхното застрояване.

Малко след това стана ясно, че до началото на зимата ще бъдат съборени 62 незаконни постройки в района. Фирмата изпълнител вече е избрана, а заповедта за това бе подписана от кмета Живко Тодоров в края на август. Месец по-късно – на 30 септември главният архитект Иван Кирчев сложи подписа си под съобщенията, с които се уведомяват живеещите в тези постройки, че предстои събаряне. На хората, до които те са адресирани, се дава 14 дневен срок за обжалване пред Административен съд и 30 дни, в които те могат сами да премахнат незаконните обекти.

Всеки вторник и четвъртък пък заинтересованите по темата могат да получат разяснения в една от залите на общината. Проверка на Дарик показа, че по това време хората, които вече са получили съобщения, всъщност трябва да подпишат документ, че това действително е факт.

В първия ден, в който трябваше да се случи това пред сградата на общината се събра група от 10 души, които живеят в такива незаконни постройки.

Главният архитект Иван Кирчев обаче е категоричен, че няма начин постройките да бъдат узаконени.

От ноември 2012 година премахването на незаконното строителство е приоритет на община Стара Загора. 11 районни техници следят за незаконни постройки. От 2007 година до сега в отдела на общината са постъпили около 2000 жалби. Съборени са 10 незаконни постройки. Очаква се след месец този брой да се увеличи.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg