Днес отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Регионалната здравна инспекция в Стара Загора ще отбележи днес Световния ден на психичното здраве. По този повод са организирани две инициативи – кръгла маса на тема „Психичното здраве в нашето ежедневие“ и ден на отворените врати в специализирани лечебни заведения за психиатрична помощ.

Кръглата маса започва в 10,00 часа в зала 105 на здравната инспекция. Участие в нея ще вземат д-р Златина Нанева – директор на РЗИ Стара Загора, експерти от дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, директори, психолози и социални работници от Домовете за деца, лишени от родителски права в Стара Загора, както и представители на Центъра за обшествена подкрепа в град Чирпан.

Ден на отворените врати ще бъде организиран в Държавна психиатрична болница град Раднево, в Центъра за психично здраве Стара Загора и в психиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ град Казанлък.

Световният ден на психичното здраве се отбелязва всяка година на 10-ти октомври по инициатива на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация. Честването на датата цели да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии по изучаването, превенцията и лечението на душевните болести.

Тези проблеми с особена сила са актуални в бедните и развиващите се страни, които отделят едва 2% от бюджета си за психично здраве. Голяма част от тези средства отиват за болнично лечение, което обхваща едва 7% от нуждаещите се и средствата не достигат за програми по социализация и първична помощ.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg