• 28.11.2013
  • /
  • Новини

Политически клуб „Екогласност“ внесе сигнал срещу Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Политически новини: Политически клуб „Екогласност“ внесе днес сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова, предаде БГНЕС. От политическия клуб смятат, че двамата са извършили противозаконни действия, които могат да бъдат класифицирани като престъпления по служба, свързани с финансови злоупотреби.

Именно поради тази причина те искат от председателя на комисията Волен Сидеров да бъде проверен техният сигнал и, ако се установи наличие на извършено престъпление, да бъде инициирано сваляне на имунитета на Лиляна Павлова и започване на процедура по импийчмънт на държавния глава Росен Плевнелиев.

Според „Екогласност“ и двамата в качеството си на министри на регионалното развитие в кабинета „Борисов“ не са се съобразили с решения на съда и с това са ощетили държавната хазна.

Решенията на съда са свързани с проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица в района на Стара Загора и Димитровград.

Още през 2004 година се взима решение проектът да се изпълнява от консорциум от германска и турска фирма. Разплащанията обаче преминават през друга турска фирма, която е главният подизпълнител по проекта.

Проблемът е, че именно подизпълнителят започва бавене на плащанията към строителя на пречиствателните станции, българската фирма „Строителна компания Загора“. Налице е и поредица от решения на съда, парите все пак да бъдат платени на българската фирма. Последното решение е на Върховния касационен съд и е от 2012 година.

Към лятото на 2012 година актуалният размер на задълженията по изпълнителното дело е над 1,5 милиона лева.

Според „Екогласност“ и към днешна дата актуалният размер на задълженията надхвърля тази сума, тъй като от МРРБ са отказали да наложат запор на плащанията към консорциума.

Председателят на комисията Волен Сидеров заяви, че е възможно и да се предприемат стъпки за импийчмънт на президента, ако действително се установи, че Росен Плевнелиев е извършил длъжностно престъпление, но призна, че, за да се стигне до подобна стъпка, ще са нужни и разговори с парламентарната група на ГЕРБ.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg