• 29.11.2013
  • /
  • Новини

На 27 декември Окръжен съд Стара Загора ще се произнесе по делото за собствеността на Ески джамия

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: На 27 декември Окръжен съд Стара Загора ще се произнесе по делото за собствеността на Ески джамия. На днешното съдебно заседание бяха изслушани четирима свидетели – двама на Мюфтийството и двама на защитата, и беше приета допълнителната експертиза. Свидетелите на ищеца са категорични, че до 60-70-те години джамията е била действаща, както и че през 1992 година джамията е била отворена за молитви за около един месец. През този период в джамията е имало ходжа.

Двамата свидетели на защитата разказаха, че никога не са виждали джамията отворена и тя не е била действащ молитвен храм.

Според защитата искът на Мюфтийството е неадекватен и неоснователен, тъй като от 1927 година Ески джамия е паметник на културата и културна ценност, което я прави държавна собственост. Според адвокатите Мая Панова, Миглена Касабова и Деница Славова Мюфтийството не може да докаже правото си на собственост. След края на съдебното заседание и трите отказаха коментар с мотива, че не са упълномощени да говорят.

Преди началото на заседанието пред сградата на съда започна протеста на старозагорци против превръщането на Ески джамия в действащ молитвен храм. Той продължи до края на съдебното заседание.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg