Стара Загора отново ще бъде домакин на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Стара Загора отново ще бъде домакин на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Проявата ще се състои през юни 2014 г., а общинската администрация на кмета Живко Тодоров даде „зелена светлина“ на проекта след успешното представяне и интереса на старозагорската публика, която ще може да види най-добрите заглавия на световни имена в седмото изкуство.

Прожекциите ще бъдат отново безплатни – в операта, библиотеката, или на открито на обновения античен форум.

Всичко това стана ясно по време на премиерата на документалния филм за първото издание на феста, която се проведе в зала „Петко Р. Славейков“ в общината. Заявката за следващата година направи директорът на фестивала Магдалена Ралчева, която представи визията си за втория форум, заедно с ресорния заместник-кмет Иванка Сотирова.

Лентата пренесе присъстващите в залата във фестивалните дни, придружени от различни културни прояви, дискусии, представяния на книги, незабравими срещи с известни имена в българското и европейското кино.

Киноманите успяха да видят наживо режисьора Жан-Паоло Куньо, с чийто филм „Доброто общество“ беше открит фестивала, един от актьорите – Маурицио Николози, членовете на международното жури: унгарецът Ласло Ковач, доц. Юрий Дачев, както и цяла плеяда известни български киноартисти – Любен Чаталов, Илка Зафирова, Димо Алексиев, Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова и др.

Звезда на феста стана любимката на публиката Мария Статулова, която е първият носител на голямата награда за цялостно творчество „Златната липа“. Тя посади първото дръвче в „Алеята на липите“ край оперния театър.

Форумът има своето място в културния календар на града и има всички предпоставки да се превърне в истински празник, с потенциал да привлича всяка година много гости и туристи през първия летен месец, коментираха присъстващите в залата.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg