• 07.01.2014
  • /
  • Новини

Близо 12 000 именници днес отбелязват Ивановден в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител. Празникът се нарича още и Ивановден. В Стара Загора 11 990 души носят имената Иван, Ивана, Иванка, Иванина, Ивона, Ванина, Йоан, Йоана, Ваня, Ваньо, Яна, Янка, Йовко, Йовка, Йовчо, Иво, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Калоян, Жан, Жана и Жанка.

По данни на Дирекция „Гражданско състояние“ най-много – 5 178, са имениците с име Иван, 1 974 дами носят името Иванка, следващите по многочисленост са с името Янка – 713, веднага след тях са имениците – Ваня – 708 и Ивайло – 600. На Ивановден празнуват и кръстените с име Йовка – 345 и Калоян – 327. Името на светеца Йоан носят 68 души.
Най-слабо популярно в старозагорско е името Йото – носят го само двама души.

Свети Йоан Кръстител е един от най-почитаните светци от българската православна църква. Той е последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото предсказал идването на Исус Христос на земята и подготвял хората за него.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg