Представят първата национална изложба на български комикси

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: На 18 февруари в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора ще гостуват художници, участници в проекта „Дъга“. Гости на Стара Загора ще бъдат художниците на списание „Дъга“ Антон Стайков, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Димитър Стоянов – Димо, както и Ивайло Драганов от comicsbistro.net и Ива Груева от списание „Ко-миксер“.

Ще бъде представена част от голямата Първа национална изложба на българския комикс, проведена през 2013 година в Съюза на българските художници.

От 14 до 16 часа в Детския отдел ще се проведе комикс джем с децата от четвъртите класове на старозагорски училища. Първата национална изложба на българския комикс ще бъде открита в 17.30 часа, а по-късно ще бъде представена книгата Кратка история на българския къмикс от Антон Стайков.

Събитието е част от програмата за отбелязване 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

Комиксът вече е официално признат за изкуство и в България!

Преди десет години никой не би повярвал. Но стереотипите са преодолени. След успешния албум „Над дъгата“ и съпътстващата изложба, пътувала в още седем града след София, логично беше да се направи следваща стъпка – Първа Национална изложба на българския комикс.

Най-важната цел на настоящия проект е възраждането на интереса към българския комикс, осъзнаването, че той е важна част от съвременната европейска култура, че отдавна не е комерсиален продукт на книгоиздаването и се нуждае от подкрепа, за да съществува в нашата страна, а че липсата му прави културната среда в нашата страна по-бедна.

Тази изложба ще запознае всички, които се интересуват от литература и графични изкуства, с разнообразието и дълбочината на търсенията на авторите, които работят в тази област.

Показва, че достиженията на българските творци не отстъпват на най-добрите европейски и световни образци.

И най-важното – е полезна за младите хора, които имат специални или професионални интереси, с опита, който тези автори споделят с тях в една непринудена творческа и колегиална атмосфера.

Организаторите учредиха награда на името на известния български художник Александър Денков, която ще бъде връчвана ежегодно за постижения в комикс изкуството.

Отпечатан е внушителен каталог от 130 страници.

Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайенът на комикс изкуството Любен Зидаров, който навърши 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение ще представят легендарното списание „Дъга“.
Застъпени са всички стилове, от класическия комикс до ъндърграунда. Те ще покажат различните лица и разнообразието на българската комикс сцена.

Организатори на „Първа Национална изложба на българския комикс“ са секция комикс при СБХ и екипът на „Проектът Дъга“.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg