• 20.02.2014
  • /
  • Новини

От Реформаторския блок: Чрез новия Изборен кодекс партиите излъгаха своите избиратели

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Чрез новия Изборен кодекс партиите излъгаха своите избиратели най-вече заради отнетото право на мажоритарен вот, е мнението на Реформаторския блок. Председателят на ДСБ Радан Кънев припомни, че това е било едно от основните искания на всички обществени протести през последните пет години.

„Бяха приети разпоредби в Изборния кодекс, които на практика елиминират възможността листите да бъдат преподреждани от гражданите. По този начин управляващите партии излъгаха брутално своите избиратели, излъгаха цялото общество и заявиха неуважението си към парламентарната демокрация. Всяка политическа сила, която гласува текстовете, показа че иска ниска избирателна активност. Това е начин политическата криза у нас да се задълбочи още повече“.

На тези избори наблюдаваме проекти с особено голям финансов бюджет и медийно покритие. Такъв е „България без цензура“, посочи Кънев. „Задкулисната връзка между пари, медии и политика е това, което в Западна Европа и САЩ се нарича мафия. Особено тревожна е връзката между този проект, който залага на патриотарската карта и ДПС. Това показва, че едни и същи ръце заплашват да „цакат“ с етническата карта в България. Те са готови да поставят под въпрос гражданския и етнически мир“. Налагането на твърди правила в медийната сфера и реформа в правосъдието са основните средства за изкореняване на тези процеси, според реформаторите.

Те подкрепят позицията на ЕС за решаване на конфликта в Украйна, но според Меглена Кунева парламентът и правителството ни пропуснаха шанса да покажат България голяма в политическия смисъл на думата като не заявиха категорично мнение за кръвопролитията там. И външният ни министър и председателят на ПЕС се снишиха, допълни Радан Кънев. „ПЕС замълча, защото нейният лидер Сергей Станишев се страхува да каже нещо преди да знае мнението на Кремъл“.

Лидерите на Реформаторския блок тази вечер ще се срещнат със старозагорци и ще представят Граждански съвет.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg