Увеличение на цената на тока средно със 7,9% поискаха от EVN България

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Стара Загора: Увеличение на цената на тока средно със 7,9% поискаха от EVN България. Предложението на енергоразпределителното дружество е за периода юли 2014-юни 2015 г. и днес бе изпратено на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Увеличението при дневната тарифа поискано от компанията е 7,86%, а при нощната с – 14,79% . За бизнес абонатите увеличението е средно с 6,5%.

„Предложението на EVN България отразява действително необходимите разходи за качественото функциониране на електроразпределителната система в Югоизточна България през следващия ценови период. То цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители.

В предложението са включени и предстоящите разходи за балансиране, които към момента не са включени в цената на енергията, която дружеството купува от обществения доставчик НЕК. Към момента ДКЕВР предвижда тези разходи да се поемат от крайните снабдители, въпреки че в последното ценово решение на Комисията се посочва, че балансиращият механизъм ще започне да функционира скоро, тъй като компаниите вече са лицензирани.

С това предложение и своите аргументи EVN България цели открито да информира обществото и ДКЕВР за действително необходимите разходи за функциониране на електроразпределителната система в Югоизточна България и гарантиране сигурността на доставките.

EVN България обръща внимание, че дори регулираните цени трябва да следват икономическата и техническата логика“, се казва в мотивите на електроразпределителното дружество.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg