Дъждове и по-ниски температури през май

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Валежите през май се очаква да бъдат около и над нормата, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. През тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16 градуса, а в планините – от 2 до 4 градуса по високите части над 2000 метра и до 12 – 13 градуса в по-ниските.

Най-ниските температури през следващия месец ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите – между 26 и 31 градуса. Средното месечно количество на валежите ще е между 50 и 70 мм, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 мм, в планинските райони – от 70 до 140 мм.

Тази година количеството на валежите през месеца средно ще бъде около и над нормата, ще са неравномерно разпределени като обхват и интензивност, допълват синоптиците пред Фокус.

През месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места – и с градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

Условия за по-повсеместни и по-значителни като количество валежи се очакват в началото на месеца, след което температурите ще се понижат в средата на месеца и ще са по-ниски от обичайните.

През третото десетдневие на май тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват повече спокойни дни, без валежи, температурите ще се повишат.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg