• 23.06.2014
  • /
  • Новини

Днес е Ден на национален траур заради жертвите на водната стихия, заляла страната ни

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Днес е Ден на национален траур заради жертвите на водната стихия, заляла страната ни. Във Варна 11 души изгубиха живота си. Късно снощи от областната управа потвърдиха имената им. Сред загиналите има и две деца. Потопът в Добрич също взе един човешки живот.

Освен почернените семейства, много хора се оказаха в капан, а заради водната стихия изгубиха домовете си. Високите води засегнаха сериозно и Велико Търново, но за щастие засега жертви там няма.

Все още в засегнатите райони има бедстващи хора, а необходимостта от евакуация на хора от отделни местности не бе изчезнала до късно снощи.

От цялата страна се опитват да съберат помощи за бедстващите.

Водният ад започна в четвъртък, когато към 17.00 ч. се изля пороен дъжд, описван от очевидци като из ведро и като водопад. Във вечерните часове приливна вълна, с височина 2-3 м, удари кв. „Аспарухово“ и помете хора, автомобили, къщи.
Макар и Варна да е морски град, приливната вълна не дойде от морето, а от вътрешността на града.

Причината за потопа е ясна, заяви кметът на Варна Иван Портних: „Изключително обилен валеж, буквално небето се отвори, при това в продължение на часове. Естествено, че има и субективни причини. Най-вероятно и незаконни постройки, изсичане на дърветата“.

Премиерът Пламен Орешарски обиколи наводнените региони в петък.

Все още не са ясни материалните щети от наводненията. Със сигурност е ясно, че правителството ще обезщети семействата на загиналите с по 10 000 лева.

В Деня на траур националният флаг на държавните институции е свален наполовина.

От 11.00 ч. в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна президентът Росен Плевнелиев ще присъства на отслужването на трисагий от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в памет на жертвите от катастрофалните наводнения в страната. Във много храмове в страната ще се отслужи панихида за загиналите.

Панихида в памет на жертвите на водната стихия ще бъде отслужена в Деня на национален траур в столицата. От Светия Синод на Българската православна църква съобщават, че църковният ритуал ще се проведе в храма „Св. Николай Чудотворец“, известен още като Руската църква. Очаква се панихидата да започне в 10,00 часа.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg