• 12.08.2014
  • /
  • Новини

Задигнаха ценни предмети от паметника „Шипка“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали са били откраднати от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка. Информацията потвърди пред Дарик и директорът на паметник „Шипка-Бузлуджа“ Данчо Данчев. „Станало е в неделя. Предметите са взети от витрина с неработеща сигнално-охранителна система. Сега изготвяме констативните протоколи, заедно с полицията. Откраднатите вещи не са на много висока стойност, но са ценни, защото все пак става дума за медали и ордени на опълченци.

Инцидентът идва в момент, в който се тревожим как ще осигурим охраната на експонатите отвън, а в същото време се оказа, че трябва да усъвършенстваме системата от вътре.

Имаме сирена, която сигнализира при наличие на проблем, но ако в същото време в обекта има туристи пазачът не може да реагира много бързо“, обясни пред Дарик Данчо Данчев.

В края на миналата седмица стана ясно, че зарази последните промени в Закона за МВР паметника може да остане без охрана след края на тържествата по случай 80-годишнината му.

Причината – изваждането на обекта от стратегическите у нас и силно намаленият бюджет на ведомството. За охраната на паметника в момента се грижат 8 полицаи, необходимата сума пък е в размер на 240 000 лева годишно.

В петък директорът Данчо Данчев пусна писмо до областния управител Живка Аладжова, която от своя страна започна преговори с Министерството на културата за разрешаване на проблема.

„Разговорите вървят добре, проблемът е почти разрешен. Предстои всичко да бъде оформено официално“, заяви директорът на паметника Данчо Данчев.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg