• 23.08.2014
  • /
  • Новини

Затварят пътя към Шипка заради тържествата

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по пътя Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено и в двете посоки днес, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Причина за промените в организацията на движението са тържествата, които ще се проведат на Шипка заради 137-та годишнина от Шипченската епопея и 80-годишнината от построяването на Паметника на свободата.

Ограничението е за времето от 10 до 22.30 часа. Транзитният трафик ще бъде пренасочван през Прохода на републиката. През прохода Шипка ще бъдат допускани само автобуси и автомобили с участници и гости на тържествата, както и организирания междуградски транспорт.

Тържествата започнаха в 7.45 ч с Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве в Соколски манастир. Заупокойна света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве има и в храм- паметник „Рождество Христово“ в град Шипка.

В 9.30 часа започна състезанието по изкачване на стълби с подход към Паметника на свободата.

В 11.30 часа пък се очаква финал на Шесто юбилейно мемориално планинско бягане „Шипченска епопея“ под патронажа на кмета на община Казанлък.

В 11.45 часа ще се съберат трите лъча от туристическия поход – от Соколския манастир, от местността „Узана“ и от храм-паметник „Рождество Христово“.

В Мултимедийната зала в административна сграда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще върви прожекция на филми от 10.30 до 17 часа. Откритият урок пред Паметника на свободата започва в 12.30 часа.

Най-чаканата и най-атрактивната част от тържествата – възстановка на боевете на Шипка започва от 13.30 часа източно от Паметника на Свободата.

Кулминацията е в 20.45 часа, когато на площада на връх Шипка започва Тържествена заря-проверка с участието на президента Росен Плевнелиев.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg