Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Очаква се преди обед в сградата на Парламента в столицата деца да измерват кръвната захар на народни представители и да раздават информационни материали за заболяването. От него страдат 575 000 българи, като едва една четвърт от тях контролират състоянието си.

40% от родните пациенти с диабет не са посетили лекар в последните 12 месеца, твърдят специалисти. За съжаление нараства и броят на децата със захарен диабет, като към момента те са 2010, казва Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

По думите й фактът, че държавата промени към добро някои условия за диабетиците, е положителен. Въпреки това оставаме последни в Европа по отношение на грижите, които страната ни полага за тези пациенти.

„Това, което ние до момента сме искали, част от нашите искания са изпълнени. Имаме увеличение на броя тест ленти – вече 300 за година при пациенти след 18 години. Имаме олекотени критерии вече при пациенти след 18 години с аналогов инсулин, но все още има неща, които трябва да бъдат изчистени и тук не става въпрос за пари, просто трябва да бъде направено, така че да бъдат правилно разпределяни дейностите, свързани с диабета“, каза Котова.

Основните искания на лекари, както и на пациенти с диабет са да се реализира Национална диабетна програма и да заработи Национален регистър на пациентите с диабет у нас.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg