Владимир Путин: Да се разговоря с Русия от позицията на силата е безсмислено

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Новини от света: За първи път руският президент Владимир Путин обвини Запада и Америка в опит да разчленят страната му по югославски сценарий. В необичайно остра във външнополитическата си част реч пред Държавната дума и Съвета на федерациите Путин напомни съдбата на Хитлер, който искал да изтласка руснаците зад Урал, и добави, че догодина ще бъде чествана 70-годишнината от края на Втората световна война. „Всички трябва да помнят как завърши тя“, обяви Путин.

За първи и единствен път в годината двете камари на руския парламент се събират на общо заседание, за да чуят посланието на държавния глава. За 11-и път Путин отправя обръщение към депутатите. Сред основните тези на стопанина на Кремъл беше, че санкции срещу Русия е щяло да има при всички случаи, тъй като те били част от една политика, която Западът провежда по отношение на Москва от десетки и стотици години.

„Това не е просто нервна реакция на САЩ или на съюзниците им, свързана със събитията в Украйна и даже няма връзка с така наречената „Кримска пролет“. Убеден съм, че ако всичко това не се беше случило, то щяха да измислят друг повод, за да ограничат растящите възможности на Русия, да повлияят и върху нея и още по-добре да я използват в свой интерес. Политиката на сдържане на Русия не е измислена вчера. Тя се провежда в отношенията с нашата страна много-много години, винаги, може да се каже. Всеки път, когато някой смята, че Русия става прекалено силна и самостоятелна, този инструмент се включва веднага. Обаче да се разговоря с Русия от позицията на силата е безсмислено. Помним как на високо ниво са приемани терористи като борци за свобода и демокрация. Още тогава стана ясно, че колкото повече отстъпваме и се оправдаваме, толкова повече нашите опоненти наглеят и се държат все повече цинично и агресивно. Това не стана, ние не позволихме. Също както не мина и при Хтилер, който не успя да унищожи Русия. Всички трябва да помнят как завършва това“, каза Путин.

Американското влияние в Източна Европа и сред съседите на Русия също бяха сред темите, засегнати от Путин.

„Неслучайно споменах нашите американски приятели, които директно или зад кулисите винаги влияят на отношенията ни със съседните страни. Понякога не знаеш дори с кого е по-добре да разговаряш – с правителствата на някои държави или директно с американските им покровители и спонсори. Обаче сега с всички сили се опитват да ни убедят, че това е грамотна и претеглена политика, на която ние сме длъжни сляпо да се подчиняваме. Това няма да стане. Ако за редица европейски държави националната гордост е отдавна забравено понятие, а суверенитетът е прекалено голям лукс, то за Русия реалният държавен суверенитет е абсолютно необходимо условие за нейното съществуване. Или ще бъде суверенни, или ще се разтворим и изгубим в света. И това, разбира се, трябва да го разберат всички други държави. Всички участници в международния живот са длъжни да го разберат“, каза руският президент.

„Никога няма да поемам по пътя на самоизолацията, това би било признак за слабост“, обяви Путин. Той добави, че Русия няма да влиза в една скъпоструваща надпревара във въоръжаването.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg