• 06.12.2014
  • /
  • България

Божидар Лукарски: Има вариант „Южен поток“ да се осъществи като проект

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Новини от страната: „Южен поток“ не е спрял, защото нямаме официално уверение от руска страна за това, не е ясно колко щяхме да спечелим и колко ще загубим заяви в „Седмицата” на Дарик министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той поясни, че до вторник ще има правен, икономически и финансов анализ, какъвто поиска премиерът. Без този анализ не е ясно колко ще загубим и колко щяхме да спечелим от „Южен поток”.

Според министър Лукарски действията на голяма общност като Европа, която иска нейните закони да бъдат изпълнявани на територията й не трябва да се определят като саботаж на проекта, каквото беше определението на унгарския премиер Виктор Орбан.

400-те милиона, за които говори Владимир Путин са ефимерно число. Президентът Путин изчислява все едно проектът е избил всичките си разходи, което не е така. Аз съм резервиран по отношение на това число, коментира още Лукарски.

На 1 декември в Анкара руският президент Владимир Путин каза, че само преките доходи за българския бюджет от транзита щели да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно.

България не е била много обвързвана с руската икономика досега и няма прекалено да се обвърже с щатската, важно е да отстоява своите интереси и европейските закони да се спазват, заяви още Божидар Лукарски в „Седмицата” в отговор на въпрос дали трябва да търсим икономическа преоринетация на България от Русия към САЩ.

Той обясни, че България подкрепя преговорите за Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ. Министърът на икономиката коментира и Планът Юнкер, според който спящите пари ще се насочват към инвестиции. Той заяви, че това е общоевропейски проблем хората да държат парите си в банките, а не да ги инвестират.

Все още има вариант „Южен поток” да се осъществи като проект, но това трябва да стане по европейските директиви и с ясен анализ, че е изгоден за България, добави още той.

По темата за „Южен поток” в предаването „Седмицата” се включи и депутатът от „БСП Лява България” Явор Куюмджиев.

„Ние ще загубим тези около 400 млн. лева годишно, които в момента печелим от транспортиране на руски газ за Гърция, Турция и Македония, а когато „Южен поток” се случи, но тръбата заобиколи България Газпром ще доставя директно на тях, а не през нас”, обясни Куюмджиев.

Той заяви, че проектът е изгоден за България и „гледаме същия филм и изпадаме в дежа вю, както беше със Син поток преди 15 години”. „Трябва да се опитаме да постигнем обща национална позиция в защита на „Южен поток” или в защита на националните интереси, защото проекта е изключително важен за страната”, категоричен е Явор Куюмджиев.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg