• 11.12.2014
  • /
  • Свят

Русия уведоми Еврокомисията за спирането на Южен поток

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Новини от света: Европейската комисия ще представи в началото на януари предложение за структурата на работната група по осигуряване на енергийната сигурност на бившите страни, участващи в проекта „Южен поток” – Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия. В рамките на тази група ЕК възнамерява да „активизира усилията в Централна и Югоизточна Европа” по диверсификацията на доставките и изграждането на двустранни газопроводи от северната към южната част на Европа.

Това съобщи пресслужбата на ЕК след телефонния разговор между зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на Евертийния съюз Марош Шефчович (на снимката) с руския министър на енергетиката Александър Новак.

„Министър Новак потвърди пред заместник-председателя Шефчович, че Русия няма повече да продължава работата по реализацията на проекта „Южен поток”, се казва в изявление на Европейската комисия.

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на официалното си посещение в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта „Южен поток”, включително и за неконструктивната позиция на Европейския съюз. За да отговори на нуждите на Турция, Руската федерация ще изгради нова газопреносна система. По-късно, ръководителят на „Газпром” Алексей Милер заяви, че проектът „Южен поток” е закрит.

Тъй като страните участнички в проекта смятаха, че решението на Москва не е окончателно, поискаха от Шефчович да получи разяснение от руската страна. Сега, след като са получени исканите разясненията, ЕК ще поеме инициативата за „високопоставена работна група”, за да се търсят нови решения за енергийната сигурност на тези държави.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg