• 29.12.2014
  • /
  • Свят

Четирима българи са спасени от горящия ферибот „Норман Атлантик“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Новини от света: Четирима български граждани са спасени до момента от горящия гръцки ферибот „Норман Атлантик“, информираха от Министерството на външните работи. Тази сутрин е станало ясно, че има спасени още две българки – Р. Тодорова и С. Божилова, уточниха от Министерството. Вчера бяха спасени Галин Хайтов и Красимир Естов.

Според официалната информация, предоставена на МВнР от Министерството на външните работи на Гърция, в списъка на пасажерите на ферибота „Норман Атлантик“ фигурират имената на деветима български граждани: С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, С. Божилова и П. Ненова. До този момент няма информация, колко от тях действително са били на борда на ферибота.

Според списъка на италианците българите са били само 7.

Кризисният център в Италия и МВнР разполагат единствено с фамилните имена на останалите българи по списъка и тяхната съдба към момента остава неясна.

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.

356 души са спасени от всичките 478 пътници и членове на екипажа на ферибота Норман Атлантик, предадоха световните агенции, като се позоваха на нови данни,  разпространени в 4,30 ч. местно време. От тях 85 са на борда на десантния кораб амфибия „Сан Джорджо„. Един пътник с проблеми със сърцето бе прехвърлен с хеликоптер в болница в Италия.

Един грък почина при опит да се спаси и тялото му беше намерено. Според италианската телевизия РАИ, цитирана от ТАСС, на ферибота са били открити телата на още четирима загинали. Засега гръцките власти не потвърждават, нито опровергават тази информация.

Прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на Норман Атлантик, предаде Франс прес. Прокурорът Джузепе Волпе съобщи новината малко след като в Бари пристигна група от петдесетина оцелели от бедстващия кораб.

Италианският външен министър Паоло Джентилони съобщи, че спасителните операции се извършват в тясна координация на италианските и гръцките служби, предаде ТАСС.

Хората, повечето от които гърци, са спасени с помощта на хеликоптери и на кораби, притекли се на помощ на ферибота, на борда на който вчера избухна пожар. Над 200 пътници и екипаж остават все още в капана на авариралия плавателен съд. Морето в зоната, в която се намира корабът, продължава да е бурно. В района е много студено. Димът от пожара на кораба е все още гъст, посочва Франс прес. Пожарът обаче вече е овладян до определена зона.

В трагедията загина един гръцки пътник. Първите спасени пристигнаха тази нощ в италианския град Бриндизи, в югоизточната част на Италия, на около 75 километра от местоположението на авариралия ферибот в Адриатическо море.

Италианските военноморски сили, които координират спасителната операция, и гръцките морски власти продължиха да евакуират пътници и екипаж цяла нощ, въпреки изключително трудните метеорологични условия.

В операцията италианските власти мобилизираха четири влекача с цел да изтеглят Норман Атлантик до Бриндизи след като пътниците и екипажът бъдат спасени. Сега обаче властите обмислят да изтеглят кораба към най-близкото пристанище – Вльора в Албания, ако се наложи.

Търговският кораб Духът на Пирея с 49 пасажери от Норман Атлантик на борда се опита да стигне до пристанището Бриндизи, но морето е прекалено бурно и той не можа да се доближи до пристанището. Поради тази причина беше пренасочен към италианското пристанище Бари, на стотина километра по на север, съобщиха италианските морски власти.

Последните спасени от кораба се намират на катер на италианските гранични патрули. За тяхното евакуиране не бе необходимо да се намесва хеликоптер.

Тази нощ военностранспортен самолет С-130 на гръцките военновъздушни сили пристигна в италианския град Лече. Той ще откара до Гърция оцелелите гърци от кораба, които ще пристигнат с товарния кораб Духът на Пирея или с хеликоптери.

В Бриндизи в пътническия терминал на пристанището са разпънати палатки, в които се приютяват оцелелите от трагедията. Пасажери от 26 националности има на борда на авариралия Норман Атлантик, сред тях и деветима българи.

В зоната, в която бедства Норман Атлантик има 10 търговски кораба, които помагат в спасителните операции.

Пожарът на борда на кораба се разрази малко преди изгрев слънце в неделя в отделението за автомобили. Пътниците се спасиха на най-горните палуби на кораба при ужасни метеорологични условия – проливен дъжд, градушка и бурен вятър.

АП допълва, че 9 от спасените пътници са откарани в Лече. Сред тях има 3 деца и бременна жена с хипотермия. Корабът Норман Атлантик плава под италиански флаг, но е собственост на гръцката фериботна компания АНЕК, допълва ДПА. Агенцията цитира пътник, успял да се свърже с гръцката телевизия МЕГА. Той разказва, че огънят на борда на кораба е предизвикал такава топлина, че обувките на някои от пътниците започнали да се топят.

Продължават опитите фериботът да бъде изтеглен до италианското пристанище Бриндизи. Добрата прогноза е, че корабът ще достигне брега този следобед.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg