• 14.01.2015
  • /
  • Свят

Ал Кайда в Йемен пое отговорност за атаката срещу „Шарли ебдо“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Новини от света: Ал Кайда в Йемен пое отговорност за атентата миналата седмица срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“, предаде Франс прес. „Героите получиха задача и я изпълниха“, заяви във видеопослание, разпространено днес в ислямистки сайт, един от лидерите на Ал Кайда на арабския полуостров Насер Бен Али ал-Анаси. Единият от двамата братя терористи, които убиха 12 души при клането в редакцията на френското сатирично списание, малко преди да бъде застрелян каза, че е бил финансиран от проповедника от Ал Кайда Ануар ал Аулаки в Йемен.

Шериф Куаши, който бе убит заедно с по-големия си брат Саид от полицията след обсада и щурм срещу печатница в Северна Франция след тридневно преследване, направи изявлението за ТВ канала BFM, докато е бил обкръжен в сградата.

„Аз, Шериф Куаши, бях изпратен от Ал Кайда от Йемен. Аз ходих там и Ануар ал Аулаки ме финансираше“, казал той за BFM по телефона. Записът бе излъчен от тв канала след като полицейският щурм приключи с гибелта на двамата терористи. Ал Аулаки – влиятелен международен вербовчик за Ал Кайда, бе убит през септември 2011 г. при американска атака с безпилотен самолет. Високопоставен източник от йеменското разузнаване каза пред Ройтерс по-рано, че Саид – братът на Куаши, също се е срещал с Ал Аулаки по време на престой в Йемен през 2011 г.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg