• 23.01.2015
  • /
  • Новини

Стара Загора е един от добрите примери за социално активна община

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Новини от Стара Загора: Стара Загора е един от добрите примери за активна община, която максимално се ползва от възможностите, които се създават в страната в областта на социалните грижи. Това е факт от години и ще се постарая да задълбочим процеса и занапред, обеща социалният министър Ивайло Калфин. В Стара Загора той присъства на заключителна конференция по проект „Шанс за младежите в риск“ и разговаря с кмета Живко Тодоров за реализацията на бъдещи социални проекти в региона.

„Фактът, че в Стара Загора се представя този проект доказва, че тук е един от най-добрите центрове за професионално обучение. Разговаряхме с кмета Тодоров и за бъдещи проекти-как бихме могли да направим така, че особено младите и трайно демотивираните на пазара на труда хора, да бъдат обучени и привлечени обратно на активни позиции“.

Социалният министър припомни, че в момента се разработват новите програми, а „Човешки ресурси“ е първата, която беше утвърдена от новия програмен период за страната ни. Тя вече заработи, а първата й мярка е за осем хиляди млади хора, които започват стаж във фирми, обясни Калфин. „Сега се разработват новите мерки. 60% от тези 2 млрд 136 млн лева в национален план ще отидат за мерки за заетостта, а останалите за социално включване-борба с бедността и грижи за децата. Това е значителен ресурс и сега е момента да помислим за такива мерки, чрез които да използваме ефективно средствата.Всичко това е възможно само след активното участие на общините-институции, които най-добре познават проблемите на регионите“, каза министърът.

Той обеща да бъде ускорен проектът за изграждането на приют за временно настаняване в Стара Загора и посочи, че по време на разговорите кметът Живко Тодоров настоял да бъдат увеличени програмите, които създават заетост чрез участието на общинските власти.

Ивайло Калфин припомни, че в момента работна група обсъжда промените в пенсионната система и се надява процесът да приключи до края на март. По думите му всички въпроси са ясни и по-дългото обсъждане няма да доведе до нищо ново. „Не бива да си правим илюзии, че пенсиите ще се повишат веднага.Ако продължава да се закърпва сегашното положение, ние гарантираме не само на сегашните пенсионери, а и на бъдещите мизерни пенсии“, категоричен бе вицепремиерът.

Според него социалната система може да помогне временно, но не и да издържа тези, които не създават икономика. Политиката в социалната сфера може да създаде обаче чувство за справедливост, добави министърът.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg