• 09.02.2015
  • /
  • Новини

Стара Загора ще има изцяло нов тролейбусен парк

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

След около седем месеца старозагорци ще се возят на нови 14 тролея. Те ще бъдат доставени от „Шкода Соларис“, а цената на един тролейбус е 800 хиляди лева, стана ясно след подписването на договора за доставка на нови тролейбуси по интегрирания проект за обновяване и модернизиране на обществения транспорт на Стара Загора. Договорът е на стойност 12 650 299.20 лева с ДДС, а срокът на доставка е 217 дни от датата на подписването му. Управителят на „Тролейбусни превози“ Димитър Авджиев сподели, че „това е хубав ден за гражданите, тъй като с предстоящата доставка ще бъде изцяло обновен парка на дружеството“.

Основното предимство на новите тролеи, вече доставени по ОП „Околна среда“, е че имат дизелов агрегат, а фактът, че и очакваните 14 тролея са от същата фирма гарантира качествената им и бърза поддръжка, обясни кметът Живко Тодоров. Новите тролейбуси обаче няма да са снабдени с дизелов агрегат, тъй като цената за един тролей скача с около 200 хил лева, което би надвишило финансовия ресурс при кандидатстването по проекта.

От фирмата доставчик „Шкода Соларис“ потвърдиха, че напълно подкрепят екологичния транспорт, а зам. директорът по износа в „Соларис“ Адам Желински, припомни, че Стара Загора е град, който от години разполага с такъв. Повече от 300 са новите тролеи в цялата страна, което е доказателство, че България е много важен партньор за нас, добави Желински.

Подготвя се и предложение за разкриване на нова тролейбусна линия.

Подписаният днес договор е част от Проект: „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013). Обществената поръчка бе разделена на три обособени позиции: доставка на 14 тролейбуса, доставка на специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, както и доставка на оборудване за тролейбусно депо град Стара Загора.

Техническите стандарти и спецификации изискват тролейбусите да са с нисък под, единични, с капацитет най-малко 100 пътници и оборудвани с климатик. Тролейбусите следва да имат техническа възможност да се наклонят, така че височината на стъпалото да бъде не повече от 7 см., както и информационна система предоставяща информация на пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg