• 11.02.2015
  • /
  • Новини

Редят изложба с портрети на лагеристи

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Изложба и книга представя Веселин Байчев-син на военния „царски“ прокурор и съдия д-р Байчев, този следобед в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Експозицията е на тема „Пробиви в стената“, а книгата е със заглавие „Спомени от лагерите. Портрети на лагеристите от Белене (1948 – 1953)“. Портретите на лагеристи са рисувани от д-р Петър Байчев, прекарал пет мъчителни години в „Белене“. Техният автор успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954 г. Изложбата е осъществена от Института за изследване на близкото минало.

„Пробиви в стената“ е опитът да се запълни съществуващата празнина в българската историческа памет относно случилото се в комунистическите трудови лагери, казват организаторите на изложбата. По думите на проф. Ивайлов Знеполски тя е „свидетелстване не с думи, а с изображения, пренасящи до нас през времето части от самата текстура на човешките същества, затворени зад бодливата тел“.

Веселин Байчев е изтъкнат български диригент. Роден е през 1938 г. в София. Завършил е Българска държавна консерватория (НМА „Проф. Панчо Владигеров“) по специалностите „музикална педагогика“ (1963) и „оркестрово дирижиране“. През годините е дирижирал и ръководил хорове, оркестри в София и из страната. Бил е и главен диригент на оперите в Русе и Стара Загора.

Изложбата се открива днес от 17.30 часа и може да бъде разгледана до края на февруари.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg