• 13.02.2015
  • /
  • Новини

Лекарите подкрепят въвеждането на електронна здравна карта

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Лекарите сме „За“ въвеждането на личната здравна карта в електронен вариант. Това обяви в студиото на Дарик председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора д-р Георги Бакоев. „Въвеждането й ще доведе до яснота и прозрачност и проследимост на всички процеси и начина на харчене на пари в цялата система. Това ще изчисти много от нещата. Но за това се говори от много отдавна, дано да се случи. За да стане обаче опираме до политическа воля. За съжаление в България всичко е политика и политически решения.

Дори когато става дума за неща, които ще спестят пари на системата“, коментира д-р Бакоев.

„Другият голям въпрос е какво правим със здравно неосигурените пациенти. Както и с онези групи, на които държавата в момента плаща 50% от осигуровките. Появи се информация, че всяка следваща година държавата ще плаща на тези групи с по 5% повече.

Това обаче означава, че пълният размер на осигуровките на тези хора ще започне да се изплаща чак след 10 години. Допълвам, че ако държавата плаща по закон това, което дължи и е регламентирала сама чрез документи и закони, веднага в системата ще влязат между 350 и 400 милиона лева, които автоматично ще доведат до по-голяма стабилност“, обясни още д-р Бакоев.

„За да се повиши събираемостта има добри закони и добри решения, но те не се изпълняват от години. Това демотивира и хората, които са редовни платци“, завърши д-р Бакоев.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg