Подписаха първите три договора за саниране

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Кметът Живко Тодоров подписа първите три договора между общината и Сдружения на собственици по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Сдруженията на етажните собствености в три жилищни кооперации в Стара Загора вече са готови с документите за предстоящото саниране и очакват втория етап от подготовката – кандидатстването за финансовата помощ.

Най-скоростно са действали собствениците на апартаменти на улица „Генерал Гурко“ № 100 – блок със 115 апартамента, 114 от които членове на сдружението.

Техният блок е първият, за който вече на практика е сигурно, че ще бъде саниран. Договори подписаха и собствениците на апартаменти на ул.“Д-р Стоянович“ 32 и блок 104 в кв.“Три чучура – юг“.

Към момента са подадени 51 заявления за регистриране на сдружения по националната програма към МРРБ. 18 сдружения вече са регистрирани. Следващият етап е да извършат регистрация в БУЛСТАТ и след това да се подготвят за втората фаза на проекта. Има 20 подадени заявления, които са с указания за коригиране на пропуски и неточности в подадените документи.

Най-сериозният въпрос пред желаещите да видят блока си саниран е ще бъде ли събран необходимият процент желаещи да участват в програмата собственици. Не е фатално, ако в сдружението не влязат всички от блока. На първи етап е достатъчно да има 67 процента съгласие на собственици на самостоятелни обекти в конкретната етажна собственост. Може и всички да не са присъствали на учредителното събрание да регистрират сдружението, но на следващата, втора фаза – подаване на заявления за интерес, се иска задължително 100% съгласие, което за нечленуващи в сдружението собственици ще бъде под формата на подадена декларация за достъп и съгласие за извършването на всички описани в техническото обследване дейности по сградата.

За нежелаещите да влязат в сдружението на етажните собствености е предвиден друг ред за присъединяване към програмата – специални декларации, които са приложени към методическите указания. По този начин те, без да са влезли в сдружението, няма да попречат на цялостното саниране на блока, а само ще се възползват от обновяването му, елиминирайки страховете си от формално участие.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg