• 05.04.2015
  • /
  • България

Социалният министър Ивайло Калфин подкрепи идеята на БСП за принудително пенсиониране

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Принудителното пенсиониране се връща. Социалният министър Ивайло Калфин подкрепи идеята на БСП хората, навършили пенсионна възраст да не могат да избират дали да останат на работа или не, а решението да бъде на работодателя, допълва Нова телевизия. Плюсовете на предложението изтъква бизнесът: така младите ще имат по-голяма възможност да стигнат до пазара на труда. Минусите напомнят синдикатите: мярката е дискриминация за по-възрастните хора и е против Конституцията.

И двете страни обаче се съгласяват за едно: едва ли биха се увеличили рязко разходите за хазната, ако хората с право на пенсия го използват.

Пенсионерският живот е за това – да не работиш, разсъждава Юлияна. Занимавала се е с полиграфия, но в момента е безработна. Още е на 57 години, но няма нищо против бъдещият й шеф да я освободи, когато й дойде времето.

„Аз мога да искам да остана до 80 години да работа, но това значи ли, че съм работоспособна и че мога да си изпълнявам задълженията както на 40 или на 50 години?“, пита Юлияна Иванова.

До 2012-та и законът искаше това: бизнесът да освобождава служители, ако имат възраст и стаж за пенсия. Тогава ГЕРБ промени закона, сега променя мнението си. „За“ е и социалният министър.

„Aз подкрепям това работодателят да прецени доколко един човек в пенсионна възраст му трябва и да установят с работещия каква работа и колко време той ще я върши“, твърди социалният министър Ивайло Калфин.
Според синдикатите обаче първо трябвало да се помисли за други възможности.

„Прекратяват ми едно право – да работя затова, че съм придобил друго – да се пенсионирам, така че се получава дискриминация“, казва Чавдар Христов от КНСБ.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg