• 10.11.2015
  • /
  • Видео

Може да се стигне до режим на тока заради дългове в „Мини Марица изток“ (ВИДЕО)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Заради огромна задлъжнялост в енергетиката страната ни е заплашена от режим на тока. Проблемите в сектора и в частност в „Мини Марица-изток“ ЕАД се задълбочават и са необходими спешни мерки за тяхното преодоляване. Най-голямото държавно въгледобивно дружество е в тежка ситуация.

То дължи към контрагенти около 80 млн. лева, а има да получава от четирите топлоелектрически централи в комплекса, сред които и двете така наречени американски, около 370 млн. лева. Те от своя страна си чакат парите от държавната НЕК и този омагьосан кръг поставя енергетиката в сложна ситуация. Проблемите бяха обсъдени на извънредно заседание на Националния стачен комитет при КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ в Раднево.

„40% от българската електроенергия се произвежда от въглищата, добити в рудниците на „Мини Марица-изток“ и ако дружеството спре работа, заради липса на средства, ще се срине енергийната система. Опасността от налагането на режим на тока, дори още през тази зима, е напълно реална, според нашите експертни оценки, и с нашите действия се опитваме да накараме управляващите навреме да вземат мерки и да погледнат с по-друго око на проблемите в енергетиката“ – заяви Любка Георгиева – председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“.

От синдиката добавиха, че България от износител, може да се превърне във вносител на електроенергия, но единствената държава, от която можем да получим ток е Румъния, но на много висока цена.

За да се обезпечи работата в „Мини Марица-изток“ до март 2016 г. са необходими поне 150 млн. лева, които дружеството отдавна е заработило, но не ги получава, защото топлоелектрическите централите бавят с месеци плащанията за горивото, което се добива в мините и те използват.

„Добив от 33 млн. тона въглища (при годишен план от 28 млн. това) при неосигурени разкривни дейности (изпълнението на плана по разкривката е около 50%), ще доведат до спиране на комплекса. Ако не се постъпва разумно след април 2016 г. комплексът „Марица-изток“ няма да може да произвежда необходимата електроенергия и ще се стигне до режим на тока“ – категоричен е председателят на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Генчо Генчев.

Той припомни, че въпросът с невъзможността да бъдат изпълнени ремонтните и инвестиционни програми в дружеството е поставят от няколко години, но чуваемост няма. Според него до 2018 г. количествата добити въглища не трябва да надвишават 27,5 млн. тона.

От Националния стаен комитет към КТ „Подкрепа“ настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят лично с проблемите в енергетиката. Те заявиха, че не искат да дестабилизират държавата чрез национални стачки, но коментираха, че пътят до протестите може да се окаже много кратък във времето.

Изказаното на глас предупреждение, че реално България е застрашена от недостиг при производството на електрическа енергия и от режим на тока още през тази зима се прави въпреки факта, че инсталираните мощности в страната превишават два пъти обемите при вътрешното потребление – от бита и от промишлеността. Това, че България скоро ще бъде изправена пред ситуация с режим на тока обаче беше казано ден преди от КТ „Подкрепа“ да обявят тази опасност и от Симеон Дянков – бивш заместник министър-председател на България и министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ. Дянков мотивира тезата си с това, Националната електрическа компания е практически в несъстоятелност (въпреки че правителството не го е признало още) и затова не може да се разплаща за получената от частните ТЕЦ електроенергия. Не получава и банкови заеми, за да търси решение на проблема. Или цените трябва да се повишат или производителите на ток ще намалят производството си, защото не им се заплаща за него, коментира Дянков.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg