Представят книга за феноменът на българското оперно чудо в РБ „Захарий Княжески“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

На 4 декември, петък, от 18:00 часа в залата на  Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде представен том ІV от енциклопедичното издание на Националния институт за изследване на изкуствата при БАН с автори проф.д.изк. Розалия Бикс, проф.д.изк. Анелия Янева, проф.д-р Румяна Каракостова, доц.д-р Миглена Ценова, гл.ас. д-р Емилия Жунич. В представянето ще участва и доц. д-р Емануел Мутафов – директор на Националния институт за изследване на изкуствата при БАН.

Участниците са подготвили специална презентация, в която публиката ще има рядката възможност да чуе записи на Петър Райчев, Тодор Мазаров, Христина Морфова и други ценни свидетелства от славната история на българския музикален театър. Също така ще видят и уникални фотоси на най-известните негови участници.

Заедно с представянето на изданието Националният институт за изследване на изкуствата ще направи и дарение за нуждите на библиотеките в Стара Загора. То съдържа сборници от традиционните изкуствоведски четения. Сборници с изследвания, посветени на Добри Христов, посветени на средновековната музика, историята на изкуството, танца, театъра, киното и други проблеми на съвремнната художествена култура.

Втората част на вечерта предлага програма, представена от студентите Авторски хореографии на студенти и преподаватели от специалност Съвременна хореография под ръководството на проф. д. изк Анелия Янева.
Със специалното участие на ЧАН ТХЕ ЧУНГ – премиерсолист на балет Арабеск, танцова школа Veroni Que и студенти от НАТФИЗ и НМА, София

Тематичното заглавие – ТАНЦУВАМЕ БЪЛГАРСКА ЕСТРАДА– обединява популярни  изпълнения на известни български певци и състави – по хитови изпълнения на Лили Иванова, Деси Добрева, Мария Илиева, Орлин Горанов, Георги Минчев, Дони и Момчил,  Михаела Филева, Невена Цонева, Прея, Ана Мария и Богомил, Deep zone и Криско,Каризма,Атлас,ФСБ, Акустикаи др., които ще бъдат визуализирани в хореографиите на студенти  и преподаватели от специалност от Съвременна хореография.
Постановките са предимно на студентите от първи и втори курс на специалност Съвременна хореография, ориентирани към модерен танц, хип-хоп, салса, брейк, диско, стреет денс, класически балет. Сред тях са и студенти, които активно се снимат във филми, участват в международни семинари по салса и са сред водещите изпълнителски двойки на България.

Вход свободен!

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg