Откриват изложба-живопис на пет известни художника от Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

На 14 април в 17:30 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора ще бъде открита изложба-живопис на пет известни художника от Стара Загора.

„За нас е чест да бъдем домакини на подобна мащабна по размери, дух и красота изложба. Хубавото събитие е по идея на Мария Клинчева, наш скъп колега, за което сърдечно и благодарим“ – каза директорът на Операта Огнян Драганов.

Ето авторите, които ще покажат по 10 свои платна в изложбата, наречена „Изложба /Бал/ в Операта“ /подредени по азбучен ред/. По установената вече традиция, още с първата изложба тук, всеки от художниците ще подари по една своя картина.Картината ще получи един от зрителите на постановка на Операта чрез специален жребий в края на спектакъла. Кои ще са постановки може да научите, ако следите страниците на Операта във ФБ и Интернет.

Изложбата на художниците Ангел Карагьозов, Гергана Вълкова, Дилян Бакалски, Нено Бакалски и Росица Попчева ще бъде експонирана до 27 май включително.

Ангел Карагьозов
Роден е на 08.05.1936 г. в град Харманли. През 1967 г. завършва класа по живопис на професор А. Терзиев във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. От 1990 до 2000 г. е доцент по изобразително изкуство в Тракийския университет – Стара Загора. Ангел Карагьозов участва в регионални и общи художествени изложби у нас, както и колективни изложби в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции у нас и в чужбина. Работи и твори в Стара Загора в сферата на живописта и декоративно-мономенталните изкуства.Автор е на над 140 декоративни пана – керамика, мозайка, витражи, стенописи (фрески) – в страната и извън нея.Участва в български и международни пленери по живопис.

Росица Попчева
През 1992 г. завършва ВТУ „Св.Свети Кирил и Методи“-специалност живопис. През 1996 г. е първата и самостоятелна изложба в Ст.Загора. През 2001 г. прави самостоятелна изложба в Швейцария-гр.Сион . От 1996 г. година участва в „Есенен салон“ Ст. Загора, а през 2012 г. и в Трето Балканско квадренале „Митове и легенди“Ст Загора. Участвала е и в Международен пленер Баня Лука-Сърбия, в Изложба Южнобългарски художници и много други.

Гергана Вълкова
Завършва магистратура „Графика и педагогика на Изобразителното изкуство“ към ВТУ „СВ. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново. От 1992 г. работи като старши учител по изобразително изкуство във Второ ОУ през 1992 г. Има редица участия в колективни изложби и пленери. През 2014 г. прави първата си самостоятелна изложба съвместно с Бисерка Вълканова в Галерия „Байер“ в Стара Загора. Тази изложба е представена и във Видин и Велико Търново. Гергана Вълкова прави самостоятелна изложба в Раднево, има няколко участия в Биенале на малките форми в Плевен, и Квадринале Митовете и легендите на моя народ. Участва в пленер Дружба Стара Загора 2015.

Ненчо Бакалски-Нено
Роден е на 22 септември 1963 г. Твори и експериментира в областта на изящните, пластичните изкуства, дизайна и в авангарда. В творческата си биография е записал 20 самостоятелни изложби. А от 1985 г. участва в общи и национални художествени изложби в страната и в чужбина. Негови творби са притежание на фонд „13 века България“, държавни и обществени организации, фондации, галерии, частни колекции у нас и в чужбина. На 10 октомври 2013 г. в Операта на Стара Загора бе открита негова юбилейна изложба-живопис .

Дилян Бакалски
Роден е през 1983 г. в Стара Загора. През 1997 г. е приет в Художествената гимназия в Казанлък, където завършва специалност „Дизайн“. През 2010 г. се дипломира във Факултета по изящни изкуства към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Плакат“. През 2013 г. защитава магистратура в Националната художествена академия в новата специалност „Дигитални изкуства“. Автор е на плакатите за постановките на операта „Отело“ от Дж.Верди /2014 г./ и на оперетата „Веселата вдовица“ от Ф.Лехар /2014 г./ на Държавна опера-Стара Загора.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg