Европейско кино от 16 страни представят на „Златната липа“ 2015 в Стара Загора (СНИМКИ)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Кметът Живко Тодоров и кинорежисьорът Магдалена Ралчева ще дадат старт на третото издание на фестивала „Златната липа“ 2015, който ще бъде официално открит на 30 май в Стара Загора. Фестивалната програма включва 35 филма от 16 европейски страни – Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България. Международно жури, съставено от утвърдени режисьори, кинооператори и актьори, ще оценява филмите от конкурсната програма

Филмът, с който ще бъде открит фестивалът тази година е украинската драма „Русалке моя, моя Лорелай“, режисирана от Нана Джорджадзе. Тя ще бъде специален гост на откриването на „Златната липа“.

Председател на журито ще бъде българският режисьор Станимир Трифонов, известен с работата си върху телевизионния български сериал „На границата“ по разкази на Йордан Йовков. Името на Станимир Трифонов нашумя с режисурата на сериала „Хайка за вълци“ (2000), както и на филмите „Изпепеляване“ (2004), „Стъклената река“ (2010) и много документални филми. Той е професор по филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски” и Нов Български Университет.

Достойнствата на 12-те филма от конкурсната програма на „Златната липа“ 2015 ще бъдат оценявани още от Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак – Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар – режисьор /Испания/, Агне Грудите – актриса /Литва/, които ще бъдат членове на журито.

Филмът на председателя на журито Станимир Трифонов – „Изпепеляване“, ще бъде прожектиран безплатно за любителите на седмото изкуство, като част от съпътстващата програма на фестивала. Прожекцията е насрочена за 26 май от 18 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

„Изпепеляване“ е създаден по действителен случай, описан от покойния вече русенски интелектуалец Йордан де Мео. В центъра на сюжета е любовен триъгълник между двама мъже и една жена, всеки от които преживява своята лична драма. Един италианец, женен за българка, пристига в България непосредствено след Втората световна война. Като чужденец, по повелята на комунистическия лов на вещици, най-естествено попада в мрежите на Държавна сигурност и по-специално в ръцете на майор от ДС, натоварен със задачата да го пречупи. Красивата и аристократична Калина (Параскева Джукелова) се омъжва за италианския лекар Енрико (Стефан Вълдобрев). Любовта и щастието им обаче са обречени заради животинските инстинкти на служителя от Държавна сигурност Методи Стоев (Калин Донков). Всичко, през което минава животът на героите, всъщност е част от вече отминала, но безумна епоха. Във филма ще видим още обичаните актьори Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Цветана Манева, Васил Михайлов, Ернестина Шинова и други.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg