Николета Николаева и Братан Братанов от Стара Загора ще прославят България в Лондон (ВИДЕО)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

16-годишната Николета Николаева и 18-годишният ѝ партньор Братан Братанов са сред трите български двойки, които ще покажат изяществото на спортните танци в най-престижното световно състезание. Те ще представят своите умения на 21 и 23 май 2015 г. в Лондон. Николета е състезател на Клуб по спортни танци „Голд степ“ и ученичка в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.

Братан учи в Математическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора и се състезава в Клуб по спортни танци в Хасково. Двамата са обединили усилия и амбиции да се представят достойно на световния танцов форум.

Това е най-голямото състезание в света по спортни танци. Участват около 400 двойки в една група, а има над 10 групи, съобщи Братан Братанов и сподели, че за него танците са изкуство, чрез което той изразява себе си.

Приемам състезанието като предизвикателство, с което очаквам да се справя, каза Николета Николаева.

През 5-годишната си състезателна кариера тя е спечелила 35 медала и много грамоти. Братан е 5-кратен шампион на България и има много призови места в национални и международни турнири.

Изяществото и красотата, с които спортните танци радват публиката, са свързани обаче с немалко средства. Този спорт не получава финансиране от държавата, дори и за престижни световни състезания и българските участници си осигуряват сами средствата. Младата танцова двойка от Стара Загора дава понякога уроци, за да изкарат пари за състезание, но основно разчитат на родителите си.

Като цяло състезанието за двамата ще ни струва общо около 6000 лева. Билетите и нощувките в Лондон са много скъпи. Регистрациите за участие в самия турнир също са свързана с такси. Само материалите за костюма на Николета са около 600 – 700 лева. Имаме ежедневни подготовки – физическа и психическа, за които също се плаща, споделя Братан.

Николета, Братан и техните родители са събрали около 3000 лева – половината от необходимата сума и ще бъдат признателни ако някой им протегне ръка, за да сбъднат мечтата си да участват в световното състезание в Лондон. Те са получили и финансова подкрепа от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който им е дал лични свои средства. Двамата танцьори споделиха, че са изключително благодарни за помощта.

Beнeтa Aceнoвa, іnfоz.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg