Розопроизводителите работят без печалба, обмислят изкореняване на насажденията (ВИДЕО)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

На 15 май 2015 г. в казанлъшкото село Черганово започна кампанията по розобера. Даниел Великов е посветил последните 15 години в отглеждането на 70 декара с маслодайна роза, но започва да изкоренява насажденията, защото няма финансови ползи, въпреки положените грижи и труд. „Наричам този бизнес розово танго – две назад и едно напред. Ако една година ситуацията е горе-долу добре, две години се блъскаме за нищо…

И е напълно безсмислено да ставаш сутрин в 4:00 часа, да наемаш хора и се вкарваш само в разходи“ – споделя Даниел Великов.

Ситуацията за розопроизводителите се усложнява допълнително и от очакваната слаба реколта тази година, заради студената пролет, която се е отразила много неблагоприятно на маслодайната роза.

„При очакваните ниски добиви, производителите могат да оцелеят само при цена 4 лева за цвят, за да си върнат разходите. Насажденията се гледат добре, а това се постига с разходи. При тази цена, която няма да постигнем, дори не може да се говори за печалба, защото цветът е четири пъти по-малко спрямо миналата година. Така, че и тази година ще работим на загуба докато ликвидираме всичко”, коментира розопроизводителят.

Според него, на пазара на розопроизводството ще останат само стопани, които оглеждат по 3 – 4 дка, защото не наемат работна ръка, а големите производители ще отпаднат, заради липсата на печалба.

„Другият вариант е тези, които имат розоварни да си затворят цикъла и да си отглеждат рози, не само да доят розата и нас”, каза още Даниел Великов. Той определя и като подигравка с розопроизводителите субсидията от едва 27 лева за декар обработваема площ.

На мястото на розите, за които Великов се грижи години наред, ще направи лозов масив. В момента стопанинът изгражда винарска изба, в която ще произвежда висококачествено вино в лимитирани серии.

Венета Асенова, Илко груев – infoz.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg