34 филма ще участват в третото издание на кинофестивала „Златната липа“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

34 филма от 16 европейски страни ще бъдат показани по време на третото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ от 30 май до 3 юни в Стара Загора. Подгряването за филмовия маратон започна с прожекцията на българския игрален филм „ Изпепеляване“ на режисьора Станимир Трифонов, които тази година  оглявява  международното жури на фестивала. Кинофестивалът тази година съвпада със 100-годишнината от създаването  на българското кино, припомни по време на гостуването си в студиото на Радио Стара Загора кинорежисьорът и президент на фестивала Магдалена Ралчева.

При селекцията на лентите, сме се постарали те да бъдат абсолютно съизмерими с най-добрите образци на съвременното европейско кино. Надяваме се тази година да станем свидетели на  още по-добро издание от миналогодишното, допълни Магдалена Ралчева.

Церемонията по  откриване на фестивала е на 30 май, събота в 17:00 ч. с мажоретно шествие по пешеходната зона на Стара Загора до сградата на операта, където по червения килим ще преминат десетки известни български актьори, режисьори и техни колеги от 16 европейски страни. Те ще бъдат посрещнати от Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада на Стара Загора.

Водещ на празничната програма в първата фестивална вечер ще бъде актьорът Веселин Плачков. На 31 май звезда в Алеята на славата ще получи  големият български актьор Васил Михайлов, на когото ще бъде присъдена и специалната награда на фестивала .

bnr.bg/starazagora

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg