• 07.06.2015
  • /
  • Журнал

Росен Плевнелиев в Казанлък: Розата е най-разпознаваемият български символ

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Днес е кулминацията на Празника на розата, който се провежда в Казанлък. На събитието присъства президентът Росен Плевнелиев заедно с министрите на земедилието Десислава Танева и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България”, заяви държавният глава Росен Пелвнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък.

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло.

Производството на българско розово масло и насажденията се възстановяват, отбелязват трайна тенденция на увеличаване на площите с българска маслодайна роза. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която първа даде брифинг в новооткрития днес пресклуб на БТА в Казанлък.

Като посланик на добри новини, които да се раждат в новия информационен офис, Танева съобщи, че за първи път от тази година в новия програмен период традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа в рамките на Програмата за развитие на селските райони

Близо 22 млн. лв. инвестиции ще бъдат вложени в община Казанлък за доизграждане и изграждане на градска среда, градски транспорт, образователна и социална инфраструктура. Това съобщи в Казанлък министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе гост по време на Карнавалното шествие в Празника на розата. Министърът поясни, че Празникът на розата е една уникална възможност да бъде показан центърът на България, Розовата столица на България – Казанлък и Долината. След 35 години несправедливост Музеят на розата, който бе експониран в мазе, ще има вече своята сграда и инфраструктура, като тя ще бъде изградена със средства от държавния бюджет, в размер на 1,3 млн. лв., каза министърът. Програмата за регионално развитие ще предостави на Казанлък почти 1 млн. лв. допълнително финансиране, с което ще бъде довършен проектът за благоустрояване на градската среда на града. Преди месеци бяха открити обновените паркове „Розариум” и „Тюлбето”. С новите 1 млн. лв. ще бъдат довършени други паркови части и междублокови пространства в Казанлък.

bnr.bg/starazagora

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg