• 26.07.2015
  • /
  • Култура

Втора среща си дават в Стара Загора българските фолклорни състави от чужбина

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

На 1 и 2 август, в Стара Загора ще се проведе втората фолклорна среща на българските състави от чужбина под надслов „Българският фолклор е магия“. Идеята е съвместна инициатива на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и ръководителите на фолклорни ансамбли Константин Маринов – Български фолклорен ансамбъл „Верея“ в Чикаго и Мария Христова – бивш ръководител на фолклорен ансамбъл  „Български ритми” в Лондон и настоящ ръководител на „БГ Фолк клуб Верея” – Стара Загора.

ПРОГРАМА

1 август 2015 г. (събота)

14:00 часа, Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Откриване на изложба с рисунки на български  деца от чужбина, наградени в конкурса на ДАБЧ „България в моите мечти”

18:00 часа, площада пред Общината

Концерт на Фолклорен ансамбъл „Ябланска огърлица“, Джон Костов от Палма де Майорка – Испания и Коледарска група за автентичен фолклор – Гърция

2 август 2015 г. (неделя)

10:00 часа, Общинска спортна зала „Иван Вазов“

Танцов семинар и хоротека – теория и практика (запознаване с музикално-танцовите характеристики на отделните музикално-фолклорни области на България).

Водещ: Даниела Найберг, ръководител на Литературен кръжец „Булгарски искрец“  – Сиатъл, САЩ

Даниела Найберг работи с българските общности в Портланд и Сиатъл. Към Bulgarian Cultural and Heritage Center of Seattle води детската фолклорна програма „Медена питка“, курс за възрастни по фолклор „Работилницата“, както и Обществото за поезия и литературна проз).  В Портланд ( Podkrepa Bulgarian-Macedonian Association) води часовете по фолклор за деца  „Българче“ – Educational and Cultural Program и води класове по български език за американци.

18:00 часа, площада пред Общината

Гала-концерт с участието на Български фолклорен клуб „Верея” – Чикаго, САЩ, Западно-Украинско българско национално културно  обединение “Сава Шеретов” – гр. Лвов, Украйна, Джон  Костов – гр. Палма Де Майорка, Испания и Ансамбъл „Чемшир” – Белфаст, Обединено кралство

Срещата на фолклорните ансамбли от чужбина се осъществява със съдействието на Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, ТВ Стара Загора,  Радио „Стара Загора“ и хотел „Железник“.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg