• 10.08.2015
  • /
  • Спорт

Община Стара Загора продължава да подкрепя медалистката от световните летни игри „Спешъл олимпикс“ Ганка Иванова

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Старозагорката Ганка Иванова, която извоюва сребърен медал за България на провелите се световни летни игри „Спешъл олимпикс“ в Лос Анджелис, САЩ, ще продължи да получава подкрепа от Община Стара Загора. Това стана ясно при срещата на 39-годишната Ганка със зам.-кмета Йордан Николов. Иванова бе част от националния отбор на България и единствената жена, която се състезава в дисциплината бадминтон по време на игрите, провели се в периода 21 юли – 2 август. Тя донесе за страната ни едно второ място и едно четвърто.

„Гордеем се с постижението на нашата бадминтонистка – това е успех за България, успех е за Стара Загора“, каза заместник-кметът Николов. По молба на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, бе направен оглед на жилището на Ганка, за да стане ясно от каква помощ още има нужда 39-годишната вицешампионка. „Въпреки не леките условия, в които живеете, вие сте победител. Поздравявам ви, че намирате време и енергия за спорт и постигането на подобни успехи“, допълни още зам.-кметът на Стара Загора.

Благодарност за оказаното съдействие за участието на Ганка в световния спортен форум изрази управителят на Дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“ Генка Михайлова. В Центъра Ганка Иванова е открила своето семейство и приятели, тъй като вицешампионката е израснала в дом за деца лишени от родителска грижа. За интегрирането чрез спорт на хората със специални потребности и лично за Ганка спомага и треньорът й по бадминтон Слънчезар Цанков.

Въпреки краткия срок, в който Ганка трябваше да се подготви – само 7 месеца, то успехът бе сигурен, подчертаха Генка Михайлова и Слънчезар Цанков.

Участието на старозагорската бадминтонистка в летните игри стана възможно чрез подкрепата на Община Стара Загора. Кметът Живко Тодоров осигури средствата за обучение, пътуване и престой на единствената старозагорка, участник в игрите. В последствие освен предварителните средства, бяха осигурени и допълнителни за закупуване на спортни екипи и други принадлежности, с които Ганка да се чувства комфортно при пътуването и състезанието.

Благодарност към ръководството на Общината изрази и представителят на „Спешъл Олимпикс България“ Живка Георгиева. „Това е знак за съпричастност, разбиране и подкрепа от страна на кмета на Стара Загора за хората, които наистина имат нужда“, подчерта тя. „Подобни инициативи променят и самите участници. Те стават по-устойчиви, отворени към света, което им помага в ежедневието. По време на летните игри тази година нашите деца намериха много нови приятели. Усетиха, че са важни и значими“, допълни още Живка Георгиева.

Шампионатът събра в Лос Анджелис 23-ма български атлети с интелектуални затруднения, а общо в игрите са участвали над 7000 състезатели от 177 страни, стана ясно още по време на срещата.

Спортните занимания на хората със здравословни проблеми по всяка вероятност ще продължат и през октомври, когато ще им бъде отде осигурен корт, на който да тренират няколко пъти седмично, защото това е изключително добра терапия за тях, уточниха от старозагорския клуб по бадминтон и Дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“ в Стара Загора.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg