МВР ще използва данни от трафик камерите за разкриване на престъпления

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Общо 9 трафик камери са разположени на територията на област Стара Загора. Две от тях – на 205 км и 210 км на автомагистрала „Тракия“, трябва да бъдат монтирани до края на август 2015 г. Първият автоматично-преброителен пункт в региона работи от години и се намира на източния вход в на Стара Загора.

Камери има още по шосето Стара Загора – Казанлък (на изхода от Казанлък, на моста при отбивката за Тулово, на разклона за с. Ягода); в участъка между Казанлък и град Шипка и по трасето Стара Загора – Чирпан (между селата Богомилово и Ракитница). Местата, на които са поставени камерите се обозначават и с указателна табела.

Тези камери са поставени с фонансиране по проект „Внедряване на система за автоматизирано събиране и анализ на данните за трафика по автомагистралите и първокласните пътища в България“, който се изпълнява от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи директор на Областно пътно управление в Стара Загора Илия Златев.

Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет чрез оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013″.

Данните от камерите се предава в реално време към център за мониторинг в пътната агенция в София. Информацията от всички камери в цялата страна – общо около 200 – постъпва само на едно място и не се обработва и препредава от областните управления. Данните са необходими за планиране на инвестиции за ремонти и за планиране на инвестиции за изграждане на нови пътища.

На този етап камерите ще се използват за отчитане на автомобилния трафик, но могат да имат и други функции. Те правят заснемане с висока резолюция, при която може да се прочете регистрационния номер на превозното средство и да се види лицето на шофьора. От информирани източници www.infoz.bg научи, че те имат възможност да измерват средна скорост между две точки. Очаква се записите от камерите да бъдат използвани скоро и за санкциониране на водачите, които са превишили разрешената скорост. Най-вероятно ще бъдат в полза не само на Пътна полиция при контрола по шосетата и при спазването на Закона за движение по пътищата, но и като други служби на МВР ще използват данните за разкриване на престъпления.

Източник: Венета Асенова – infoz.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg