• 24.09.2015
  • /
  • Управление

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: През мандата направихме важни крачки в развитието на Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

„По-малко трябва да се говори и повече да се работи. През изминалите четири години нашата цел бе Стара Загора да се движи напред и да направи много важни крачки в своето развитие“. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред старозагорската общественост, по време на отчета си за мандат 2011-2015 г.

В конферентната зала на хотел „Мериан палас“ присъстваха представители на държавните, културните и образователните институции в града, на бизнеса и неправителствените организации, синдикатите, медиите и др.

„Преди четири години, в началото на мандата, усилията ни бяха насочени в две основни направления. От една страна – подобряване на финансовата политика, повишаване на събираемостта на данъците, оптимизиране на разходите, и от друга страна – стабилна работа по европейските проекти“, подчерта Живко Тодоров. Той припомни, че е заварил община без натрупани ресурси, кредити в размер на 5,6 млн. лв., взети от предишните управления, както и глоби по проекти, забавени плащания и др.

„Първата ни цел, бе да занулим задълженията и да осигурим стабилна финансова среда. Реализираните проекти през мандат 2011-2015 г. са на стойност над 300 млн. лв., като средствата са осигурени предимно от фондовете на Европейския съюз. Това е изключителен успех, защото този финансов ресурс по никакъв начин не може да се осигури от бюджета на общината. Днес тя е финансово стабилна, с едни от най-ниските данъци в страната, което осигурява благоприятна среда за инвеститорите“, посочи кметът. През 2011 г. събираемостта на данъците е в размер на 80 млн. лв., а през 2014 г. – 103 млн. лв., през първото шестмесечие на 2015 г. – 57 млн. лв., което е 57% от прогнозните резултати.

По време на отчета си Живко Тодоров представи по-значимите проекти, реализирани през мандата му. „Преди четири години на един бял лист представих предизборната си програма, която бе семпъл документ, написан просто и ясно, без украшения и празни обещания. Причината е, че програмата трябва да бъде изпълнима. Отчетът за разлика от нея е цветното, защото в него трябва да се вижда направеното с усилията, както на екипа на общината, така и на всички старозагорци“.

Средствата от еврофондовете дадоха възможност да бъдат решени тежки инфраструктурни проблеми, подчерта кметът. „Системата за управление на отпадъците, на стойност 52 млн. лв., е един от значимите проекти през мандата. Ефектът му е изключително голям, защото ще позволи една голяма част от отпадъците, които изхвърляме да бъдат оползотворявани, а една съвсем малка част от него ще отива на самото депо“.

„Много хора не виждат прекия ефект от реализацията на т. нар. воден проект, на стойност 40 млн. лв., но в основата на всеки един град е всичко онова, което се намира под земята. Водният цикъл е изключително важен за града. Благодарение на него кварталите „Кольо Ганчев“ и АПК, село Богомилово вече имат канализация и подменено водоснабдяване. Изграден бе голям колектор по ул. „Св. Княз Борис I“, който отвежда водите на Стара Загора и решава голяма част от проблемите на града. Направи се дъждоотливен канал, за да работи правилно и пречиствателната станция“.

„Във ВиК сектора има още много работа, която да се свърши, основно при подмяната на водопроводите и канализационните тръби, тъй като много често се получават течове, а това е проблем и за дружеството и за общината, която след това трябва да оправя инфраструктурата“, подчерта Живко Тодоров.

На 24 септември предстои да се направи първа копка на проекта за кв. „Самара 3“, където ще бъде подменена канализационната и ВиК мрежа, за да се решат дългогодишните проблеми. Ще бъдат асфалтирани улиците, ремонтирани тротоарите и междублоковите пространства. Проектът е за 5 млн. лв. „Ще продължи работата и към кв. „Три чучура – север“ и още няколко важни артерии. Начертан е план с ВиК дружеството, за да се работи генерално, а не на парче.

Кметът посочи, че другият голям проект, с който се гордее е транспортният. „Преди 4 г. имахме приватизиран и стар градски транспорт, с много проблеми, а до края на 2015 г. той ще бъде нов, удобен и модерен. От една страна заварихме 30-годишни тролейбуси, които бяха с чести аварии, а от друга приватизиран автобусен транспорт, и частен превозвач, който не изпълнява задълженията си. Подменихме контактната мрежа, превозните средства, токоизправителните станции, спирките, построихме велоалеи. Прекратихме договора с частния превозвач и създадохме общинско дружество, което ни даде възможност да кандидатстваме по европрограмите. След два месеца ще имаме 55 нови автобуса, на стойност 30 млн. лв. Така общинското дружество ще предостави на хората една качествена услуга. Новите автобуси са със сертификат ЕВРО 6, с големи двигатели, с включено обучение на шофьорите, свързване с телематиката, с кратък срок на доставка от 4 месеца. 55-те нови автобуси са 100% финансирани от фондовете на Европейския съюз“.

Сред значимите проекти за мандата Живко Тодоров посочи още тези за онкодиспансера – 6,7 млн. лв., новия парк на Стара Загора – 4,4 млн. лв., Античния форум – 4,3 млн. лв., централния пазар по фонд JESSICA – 2,7 млн. лв., Международния младежки център – 2,7 млн. лв, седемте къщи от семеен тип за деца в неравностойно положение, за 4,8 млн. лв. и др.

Той подчерта, че вече са придвижени документите за останалите 40 дка от старите казарми, чрез които трябва да се разшири новият парк в Стара Загора. „През годините сме се старали да работим с всички, които могат да допринесат за развитието на града, без значение от техния цвят. За това благодаря на всички правителства, които помогнаха Стара Загора да се развива с бурни темпове“.

„През мандата общината заложи и на развитието на образователната инфраструктура, тъй като всеки един лев за децата на Стара Загора е инвестиция в бъдещето. Инвестирахме много в училища, ясли и детски градини, основно ремонтирани са десетки от тях. В момента се правят големи ремонти – на математическата гимназия, XIII ОУ, „Георги Райчев“, ЦДГ „Бреза“ и мн. др., които бяха в окаяно състояние. Построена бе нова детска градина „Камбанка“ с места за 100 деца, Общностният център с ЦДГ „Мечо Пух“ към него“.

Проектът „Зелена и достъпна градска среда“, който се изпълнява на два етапа през 2014 и 2015 г., има най-голям ефект що се отнася до частния интерес на всеки един гражданин, защото това е улицата, на която живее, междублоковото пространство където играят децата му, подчерта Живко Тодоров. „Поради голямото строителство в миналото, инфраструктурата е била занемарена, затова в момента из целия град оправяме големите и кални междублокови пространства. По този проект са рехабилитирани основните пътни артерии в града и десетки по-малки улици, паркове и градини. Построиха се десетки детски и спортни площадки. Общината има пълна проекта готовност за програмния период 2014-2020 г. Проектите включват и промяна на визията на главната улица на Стара Загора, на ул. „Пазарска“, „Св. Княз Борис I“ и др.“.

„Заварихме спортната инфраструктура в много тежко състояние, за разлика от културната инфраструктура, за която кметовете преди мен са направили много, и днес имаме един прекрасен културен център. Само за четири години построихме десетки фитнес площадки, ремонтирахме осветлението и пистата на стадион „Берое“, построихме зала „Иван Вазов“, до края на годината трябва да е готов и закритият плувен басейн, завършено е проектирането и на зала „Ракетлон“ за четири вида ракетни спортове. В новия парк са отделени 20 дка за многофункционална зала за 4-5 хил. зрители“.

Спортът донесе много позитиви за града, категоричен бе градоначалникът. „Всички мащабни спортни прояви, които се случиха – европейските първенства по футбол, лека атлетика, ушу, турнирът „Самарско знаме“, Балканиадата по лека атлетика, Писта Стара Загора и мн. др., станаха възможни благодарение на подобрената спортна база. Нашата голяма цел е Стара Загора да стане център на спортните събития в България. През 2016 г. тук отново ще се проведе шампионат по ушу, работим активно за привличане на Световната купа за глухите хора. Спортът връща многократно парите, които са инвестирани в него, отразява се пряко на туризма и културата“.

„Културата винаги е била във фокуса на Община Стара Загора. Продължихме да надграждаме стойностни събития – кинофестивала „Златната липа“, джазфорума, фолклорния фестивал „Богородична стъпка“, Фестивала на оперното и балетното изкуство. Предстои да завършим ремонта на музей „Литературна Стара Загора“ и той да има своя достоен дом, във фокуса ни е и Летният театър“.

Сред позитивите през мандата бе посочена и борбата с незаконното строителство и премахването на десетки постройки в парк „Борова гора“ през 2014 г. „Ние трябваше да покажем, че общината си е на мястото и, че законите трябва да се спазват. Хората, които живеят в този квартал сега разбират, че освен права имат и задължения“, категоричен бе Живко Тодоров.

Той благодари за подкрепата през изминалите четири години на всеки един старозагорец, на общинските съветници от различните политически партии, на неправителствените организации, на общинската администрация, синдикатите и работодателите, медиите и др.

На отчета присъстваха заместник-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов и неговите заместници Мариана Кръстева и Маноил Манев, общински съветници, кметовете на Казанлък и Раднево Галина Стоянова и Юлиян Илчев и много др.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg