Представят форум-театър пред ученици от Х клас на ПМГ „Гео Милев“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

С подкрепата и съдействието на ПИЦ по зависимости от 17:00 часа, в актовата зала на ул. „Цар Иван Шишман“ № 96, доброволци на НПО „Център за европейски инициативи“ ще представят форум-театър пред младежка аудитория, включваща ученици от Х клас на ПМГ „Гео Милев“ – град Стара Загора.

Форум-театърът, чийто създател е бразилецът Аугусто Боал, уникален театрален творец с ярки хуманистични идеи, прозрения и разработки, е атрактивен метод за представяне на конкретни проблемни ситуации по нов начин посредством театъра, така че да се насърчат активността и социалната ангажираност на младежите чрез публични дебати, отработване на проблема по игрови начин и постигане на промяна.

За своята малка пиеса „Изгубена Станка“ „актьорите“ – доброволци на НПО „Център за европейски инициативи“, ще претворят реална житейска история, свързана с превенцията на алкохолната зависимост, а учениците от ПМГ „Гео Милев“ не само ще наблюдават разиграването на конкретната проблемна ситуация, а и неусетно ще се ангажират, като се включват и променят действията и реакциите на героите в пиесата, предлагат различни решения, показват своята гледна точка и изразяват личното си отношение към представеното на сцената. Те няма да са просто свидетели на действието, а ще се превърнат в активни участници с възможност да кажат високо „Аз не харесвам това!“, да предложат промяна и да намерят сериозни и практически решения.

А всичко това ще има смисъл дори и ако само един от присъствалите на случката младежи, когато се прибере вкъщи, разкаже какво е видял и с това предизвика разговор за представената ситуация. По-трудно е да се говори за болните ни проблеми, какъвто е алкохолизмът, по-трудно е светът около нас да не се прави, че той не съществува. По-трудно е всеки от нас да спука своя лицемерен илюзорен сапунен мехур, където само на нас самите ни е добре и ни е безразлично какво се случва с останалите. Нека да опитаме да ни е трудно!

„Ние сме актьори, но и граждани, а да бъдеш гражданин не е просто да живееш в общество, то е да променяш обществото.“ Аугусто Боал.

Източник: Дарик

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg