24-ма ученици от ПМГ „Гео Милев“ в Стара Загора станаха евродепутати за един ден

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

24-ма ученици от Природо-математическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора влязоха за ден в ролята на евродепутати. Заедно със свои връстници от цяла Европа на 9 октомври 2015 г. те участваха в инициативата Евроскола на Европейския парламент в Страсбург. 500 младежи от 22 страни на Европейския съюз дискутираха основните проблеми пред общността, предложиха решения и гласуваха резолюции.

Основните дискусии се проведоха на английски език.

Страсбург е сърцето на европейската демокрация, където за пленарно заседание веднъж в месеца се събират избранниците на над 500 милионното населението на Европейския съюз. Този път сериозните депутати и техните сътрудници бяха заместени от мотивираните представители на Европейския младежки парламент.

България и Стара Загора представяха момчетата и момичетата от 11 и 12 клас на ПМГ „Гео Милев“. Най-големият успех на групата донесе Траян Троев, който участва в отбора победител в играта Eurogame. Във финалния й етап четири групи от младежи от различни страни се състезаваха да отговарят на въпроси от сферата на науката и изкуствата.

След като научиха за работата на европейските институции от първа ръка учениците зададоха и своите въпроси към представителите на администрацията. Повече от час и половина продължиха отговорите на актуалните и предизвикателни питания на младите депутати, чиито интереси преминаха от ситуацията с бежанците, през финансовата политика на съюза, мерките срещу Русия, бъдещето на евентуалните нови държави, които могат да възникнат в ЕС и трансграничното споразумение за търговия със САЩ. От българска страна въпросите дойдоха от Йоана Петрова и Иван Станев и касаеха общата позиция на ЕС за кризата в Сирия и подсигуряването на ефективното изразходване на европейските средства.

Шест актуални проблема трябваше да дискутират в работните групи младите евродепутати – екология, европейската година на развитие, бъдещето на Европа, свобода на информацията, миграция и интеграция и младежка заетост. Най-бурни бяха дебатите преди приемането на доклада за кризата с бежанците. За разлика от европейските политици и въпреки различията, младежите от мултинационалната група единодушно обявиха, че Европа трябва да посрещне бежанците и да помогне на най-засегнатите страни като едновременно с това работи за стабилизирането на районите, в които бушуват конфликти. Те изтъкнаха, че интеграцията е европейска ценност, която е част от облика на политическото обединение на държавите членки. Подобно съгласие младите хора изразиха и във вижданията си за бъдещето на Европа, а и тяхното собствено. Единната образователна система и изграждането на идентичността на европейския гражданин без дискриминационни практики е нещото, към което биха се стремили участниците в Евроскола.

Умението да изслушваш различни мнения и да се обединяваш около единни позиции упражниха в Страсбург младите хора. Те убедително доказаха, че има шанс трудната за Европа ситуация и двете тежки кризи – икономическата и мигрантската да не прерасне в криза на ценностите. Предложения по разискваните теми бяха внимателно записани от началникът на пресслужбата на ЕП Жоам Гийо, който напомни на младите хора, че Европа зависи от тях.

Извън убедителното си представяне в дебатите по групи учениците от Математическата гимназия имаха възможността да посетят няколко от най-красивите и важни за Европа градове. Нито дъжда във Виена, вятъра в Женева или яркото слънце на Милано не помрачиха настроението. Богатството на пътуването и удоволствието от срещата с новото бяха не по-малко важни от отличното представяне на младите хора в Европейския парламент в Страсбург.

Евроскола се провежда всяка година, а пътят към Страсбург минава през победа на регионалните състезания, които се организират периодично от представителството на ЕП в България.

Източник: Анна Турлакова – infoz.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg