Отчетоха изпълнението на инвестиционната програма на Общината

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

65 милиона 867 хиляди лева са усвоените капитални вложения през годините на мандата от 2008 год. до месец септември 2011 год.в Община Стара Загора. В това число влизат строително-монтажни, ремонтни и други работи за 63 640 000 лева и проектно-проучвателни работи за 2 227 000 лева.

Над 14 милиона лева са за текущи ремонти на улици и тротоари, както и за разширение и поддръжка на ел. осветлението в цялата община.

Тези суми обобщи зам.-кметът проф. Димитър Динев, който представи отчета за осъществените строителни и градоустройствени проекти на територията на Общината през изтичащия мандат.

През 2008 год. и 2009 год. са усвоени повече средства в сравнение с годините на икономическа криза 2010 – 2011 година. Освен това капиталовите разходи не са разпределени равномерно в различните направления от обществения живот, коментира Динев.

Той изброи някои от най-значимите и запомнящи се обекти, реализирани или въведени в експлоатация през мандат 2008-2011 год. Те се разделят в няколко основни категории: Обекти реализирани със собствено общинско или национално финансиране:
– Продължението на бул.“Славянски“ с 4 платна, с кръгово движение и фонтан на ул.“Д.Стаев“.
– Ул.“Анастасия Тошева“- от бул.“Славянски“ до „Новотехпром“.
– Държавна опера -Стара Загора, включително долната сценична механизация.
– Регионален исторически музей с открит двор – лапидариум.
– Автогара Стара Загора, включително паркинг, улична канализация, ново осветление и др.
– Довършване канализацията на кв.“К.Ганчев“ и кв.“Зора“.

Oбекти реализирани по Европейски програми (ОПРР, ФАР), по Програма „Красива България“ и др.
– „За децата на Стара Загора с отговорност и любов“, включващ саниране и основен ремонт на 2 училища ( 6-то и 10-то ), 3 детски ясли и 4 детски градини – 5.5 млн. лв.
– Общински път „с.Калояновец – с.Ловец“- дължина около 5.5 км.- 2.5 млн.лв.
-Основен ремонт на ДВФУ (дом на инвалида), осъществен в 2 етапа -1 млн.лв..

– Индустриална зона „Еленино“с пътна и електрическа връзки – 1,7 млн.лв.          – други обекти като Тренировъчно игрище с изкуствено покритие над стадион „Берое“.
Общата им стойност е около 12 милиона лева.

Някои важни ремонти с общински бюджет са тези на ХІ-то ОУ, І-во ОУ „Георги Бакалов“, ІІІ-то ОУ „Кольо Ганчев“, превръщането на дом „Надежда“ в действаща ясла № 1, Ремонт на VІІІ „Българче“ детска градина и пускане в действие на новата й част след близо 10 годишно очакване, изграждане на нови улици „Ведрина“, „Трета опълченска“, Кръгово движение на 5-те кьошета и др.

В процес на завършване и одобряване е и проектът „Центрове за настаняване от семеен тип„ ( 7 дома в различните части на града) на обща стойност 4 925 000 лв.. Чрез тези проекти още в края на тази и през следващите години в общината ще влязат повече от 26 милиона лева.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg