РЗИ: Децата в градини, ясли и домове в областта се хранят здравословно

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Менюто в детските градини, ясли и домове в Старозагорска област е здравословно, са констатирали при тематична проверка инспекторите от Регионалната здравна инспекция.

След влизане в сила на новите изисквания на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене от Инспекцията са направили 35 проверки в детски заведения. От тях: в целодневни детски градини – 20, в обединени детски заведения – 11, в седмични детски градини – 3 и 1 – в дом за деца, лишени от родителски грижи.

В 28 от тях има осигурена допълнителна сутрешна закуска от пресен плод. Във менютата на всички не са открити нарушения на изискването за разнообразието на предлаганите ястия, като ежедневно се включват продукти от всички групи храни.

В 34 детски заведения е осигурено предлагането на препоръчителното количество плодове и зеленчуци , а само в 1 градина те са в по-малки количества.

Във всички проверени градини мляното месо отговаря на необходимия състав от минимално телешко към свинско месо 60/40, но все още не е представена документация от фирмите-доставчици за процентен състав на мазнини и сол.

Не е установено някоя от градините да използва колбаси в основните ястия.

В менюто на всички проверени детски заведения има риба като основно ястие един път седмично.

В съответствие с изискванията са и предлаганите напитки.

В 27 детски градини се прилагат здравословни кулинарни технологии – варене, печене, задушаване, като само в 8 градини се е ло инспекторите да препоръчат да се прекрати предлагането на пържени ястия.

При констатиране на отклонения, инспекторите на РЗИ ще извършат повторни проверки с оглед здравословното хранене на децата от 3 до 5 годишна възраст в област Стара Загора да отговаря на всички изисквания на Наредбата, предупредиха от там.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg