• 03.11.2011
  • /
  • България

Бойко Борисов: Спешната помощ ще премине към областните болници – това ще удвои заплатите на лекарите

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Спешната помощ ще премине към областните болници – това ще удвои заплатите на лекарите, които се занимават с тази дейност, каза премиерът Бойко Борисов, който откри отделение по хемодиализа в „Пирогов”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Една по една клиниките на „Пирогов” придобиват вида, в който би трябвало отдавна да бъдат. Виждате какви прекрасни ремонти – и то за 430 лева на квадратен метър. Можете да ги сравните с ремонтите на Масларова, за да няма коментари по тази тема. Това, което много ме изненада, е, че толкова много деца се напиват и идват в тази клиника, особено на празници, на първия учебен ден, на последния учебен ден. Това е друга тема, по която ще говорим. Вече е готов и ще финансираме детската клиника на „Пирогов”. Надявам се по същия начин да се направи. Отиваме след това към Спешната медицинска помощ”, каза премиерът. Той допълни, че се консултира с директорите на големите болници, тъй като са в системата от години, и всички са на мнение, че Спешната помощ трябва да отиде към областните центрове. Тогава и заплатите там ще се увеличат. Например лекарите в Спешната помощ на „Пирогов” в момента вземат добри заплати. „На директора малко му е паднала, като на министъра, но извън шегата. Сега всички професори и доктори, които са в здравеопазването, водим тези консултации, защото при едно преместване на Спешната помощ в областните болници, 1200 – 1300 души от администрацията ще останат без работа. Но това са паразитни структури, защото администрацията се дублира навсякъде”, каза той. Парите за Спешна помощ ще останат за сметка на държавата, уточни здравният министър Стефан Константинов. Ще има ново оборудване и нова техника за линейките. Всичко това може да се случи за една година, но ще даде резултати след две-три години.

„Така че може да считате, че реформата в тази област, е започнала, но понеже е много важна, искам да сме максимално сигурни, че стъпваме на проверено и здраво решение”, каза още Бойко Борисов.

Галина ДИМОВА

www.focus-news.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg