• 04.11.2011
  • /
  • Новини

Димитър Подвързачов се завръща след 130 години в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Големият поет и преводач Димитър Подвързачов – баща на цяло едно поколение литературни творци на 20-и век като Димчо Дебелянов, Георги Райчев, Николай Лилиев, Йордан Йовков, Константин Константинов и други, се завръща днес в 17,30 часа в родната си Стара Загора.

Четвърто експозиционно ниво на Регионалния исторически музей в града на поетите и липите ще покаже гостуващата документална изложба на Националния литературен музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”-София.

Архивът на Подвързачов се намира в частна колекция и е изследван частично. А авторите на изложбата Румяна Пенчева, Анна Попова и Александър Мошев, литературоведи от отдел „Фондове и литературно наследство“ при Националания литературен музей, са издирили онези факти, които осветляват човешката и творческата същност на писателя и неговия кръг от творци, значими личности и събития в българската литература.

Изложбата отбелязва 130 години от рождението на Димитър Подвързачов и е част от инициативите на литературна Стара Загора, която е домакин и организатор на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” в неговото 28-о издание.

А от 18,00 часа на Античната улица в Музея днес е премиерата на най-новата книга на Йорданка Балева „Надморска височина на любовта”. Авторката е носителка на голямата награда от този конкурс през 2001 г. След премиерата ще стане и тържественото обявяване и връчване на „Златното яйце” на тазгодишния носител на Националния поетичен конкурс на името на В. Ханчева.

Националната поетична седмица в града на поетите продължава утре /5 април/ в къщата-музей „Гео Милев” в Стара Загора, където стартира т.нар. „Поетическа работилница” на участниците в конкурса, чиито произведения, представени за журиране тази година, са рекорден брой – 1400. Проявите свързани с НМКП „Веселин Ханчиев” в града на поетите Стара Загора завършват на 11 ноември в Народно читалище „Бачо Киро” с поетическа среща на участниците и наградените.

Керка ХУБЕНОВА

www.blitz.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg