Джеймс Уорлик посети Тракийския университет в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик посети Тракийския университет в Стара Загора. Негово превъзходителство се срещна с ръководството на висшето учебно заведение от петте различни направления на обучение.

Гостът обеща да помага за разширяването на сътрудничеството между Старозагорската алма-матер и американските университети.

До момента ТрУ – Стара Загора има международни контакти с над 40 страни. На първо място по сътрудничество се нареждат отношенията със САЩ. Най-много посещения на преподаватели от българска страна има в Щатския университет на Айова. От две години вече се приемат и американски студенти, които провеждат своите учебни практики именно в Стара Загора.

Двете основни направления, по които се обменя опит, това са агрикултура и ветеринарна медицина. Към момента ма сключен петгодишен договор за сътрудничество в тези сфери с Щатския университет на Айова. Г-н Джеймс Уорлик заяви готовността си да сътрудничи за в бъдеще, ако има трудности при реализирането на предвидената програма.

Ректорът на ТрУ проф. Иван Станков представи дейността на университета и капацитета, който има висшето учебно заведение. След това домакините разведоха Уорлик в офиса и лабораториите на Консултантската служба за съвети в млечното животновъдство, финансирана от Фондация „Америка за България“. Изпълнителният директор на Фондацията Десислава Тарльокова сподели, че Тракийският университет е доайен по отношение на реализирането на програма по „Extension service“ в областта на „Земеделие, гори и околна среда“.

Посланикът се срещна и с представители от факултетите и студенти – стипендианти, участвали в USDA, обучителни програми Норман Борлаг и Програмата за обмен на преподаватели.

По традиция посланика на САЩ Джеймс Уорлик засади дръвче на университетската алея.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg