Груповото колоездене има доста почитатели и в Стара Загора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

В следващите редове, ще научите за група млади хора занимаващи се с нещо толкова обикновено като колоезденето, но го правят по нестандартен начин. Те се събират на група и правят практикуват заедно своето хоби, което на моменти може да бъде доста екстремно. Ще ви срещнем с един от членовете на и основател на Bike Team STZ, който ще ни разкаже за интересни неща за колоезденето на групи.

– Представи ни се с няколко думи.

– Казвам се Станислав Димитров на 25 години от Стара Загора. Понастощем съм военнослужещ във ВФ 48430 Стара Загора. По колоезденето се запалих случайно, тъй като преди 3 години си търсих евтин транспорт до работа. И го намерих – купих най-евтиният велосипед в магазина – Drag Hacker. Евтин, но знаейки че е български не се съмнявах във вярната му служба.

От колко време се занимаваш с „групово колоездене“?

– Груповото колоездене стана групово едва когато създадох Bike Team StZ.Преди това излизах да карам сам и разучавах околностите на града ни. Отначало не ми беше скучно и си бях напълно достатъчен, но с напредване на времето осъзнах, че искам да споделя приятното усещане от въртенето на педалите и с други ентусиасти.

– Каква е идеята на Bike Team STZ и от колко човека се състои групата?

– Идеята на групата е проста – да се активизират колоездачите в Стара Загора, да бъдем забелязани като общност и колектив и по този начин да лобираме за подобряване на инфрасртуктурата на града откъм велоалеи и велопаркинги. Групата понастоящем наброява 84 члена, като плавно се увеличава.

Кога и как се организирате да ходите да карате байкове?

– Излизаме да караме предимно през почивните дни, тъй като през седмицата повечето работят. Организацията главно е в социалната мрежа Facebook, където е и основното местонахождение на групата.

– Колко време е продължавало най-дългото колоездене?

– Като време по-често си правим преходи, които продължават от 2 до 5 часа из околностоте на Стара Загора а именно Загорка, Люляк, Колена, Хрищени, Стара Загора. Понякога ходим и до Старозагорските минерални бани.

Колко километра най-много си навъртал в едно колоездене?

– Аз лично най-много съм стигал цифрата от 60 км. Обикновено споменатите маршрути, които само малка част са по асфалтов път възлизат на около 30-40 км. Тук е мястото да спомена, че двама от нашите членове покориха връх Ботев на две колела. Това са Христо Бонев и Пламен Пенев. Поздравления за тях!

– Има ли интерес от страна на заралии към „груповото колоездене“?

– Може да се каже, че има интерес към груповото каране. Голяма част от сегашните членове на групата са карали сами и им е било трудно да съчетаят свободно си време с това на други ентусиасти. Сега те намират сродни души и добри приятели сред участниците. Харесва им да бъдат в обкръжението на хора, споделящи тяхната страст. Обичат да бъдат част от нещо, което олицетворява хобито им и като цяло начина им на живот. Обменят информация и опит в сферата на активното колоездене. Надяваме се повече членове да присъстват на срещите ни и да участват във велоразходките, които правим. Оказва се, че има доста велосипедисти, които карат сами и нашето желание е да ги организираме и привлечем към нас.

Използвате ли някакви техники на предвижване през неравни местности?

– Специални техники не. По скоро всеки използва най-добре своите възможности и възможностите на своя байк и така се наглася според особеностите на терена. Разбира се където не може да се кара се бута преклонно хаха.

– Трябва ли ми специален байк или мога и с обикновено колело да карам?

– Специално чак не бих казал. В групата ни има евтини и скъпи байкове, нови и стари, бързи и бавни хаха. За нас е важно да имаме хъс да въртим педалите и няколко резервни гуми в раницата. 🙂 А иначе добре е поне да е някакъв хибриден модел т.е. да става за шосе и за ненатоварващи планински маршрути. Аз лично още си карам Hackera-а, който и до днес не ме е предал. Планирам замяната му с по-качествен велосипед, но това напролет. Но най-важното може би е ентусиазмът и велосипедът да е технически изправен. За това при нас се грижи Мартин Марков – собственик на велосервиз и веломагазин “Марто Байк“. Мартин Марков е доказал се с времето един от най-добрите веломайстори в града и успоредно с това изключителен веломаниак. Винаги се доверяваме на него дори и при най-малкия проблем с любимите ни байкове.

– Пожелай нещо на потребителите на www.StaraZagora.biz

– Пожелавам на потребителите на www.StaraZagora.biz приятно прекарване в страницата на сайта и приканвам да се включват по-активно в групите, коментарите и форумните дискусии и по този начин да изразяват своята гражданка позиция, за да можем да помогнем нашият роден град да стане ако не по-богато, то поне по-приятно място за живеене!

Автор: Румен Георгиев

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg