КНСБ: Стачката в БДЖ е законна

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Обявената за 24 ноември 2011 г. ефективна стачка е ЗАКОННА и всякакви манипулации от страна на ръководството на БДЖ, главни юристи и др. целят сплашване на работниците и служителите, които заявиха своята готовност за стачка.

Такава груба манипулация, натиск, с искането за поименни списъци на тези, които ще стачкуват, не са извършвани през 22-те години на преход в България.

Единствения легитимен орган, който може да се произнесе за законността на стачката е Българският съд„. Това е записано в становище на КНСБ, ден преди обявените национални стачни действия в железниците.

В документа пише още: „Стачката е законна, защото представлява процедура, която е започнала през месец март тази година и се явява естествено продължение на Едночасовата предупредителна стачка за предявени вече и неизпълнени искания по чл. 3 от ЗУКТС.Ефективните стачни действия ще се проведат поради грубо нарушение на подписани договорености в стачните споразумения на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, „БДЖ – Пътнически превози“ и ДП „НКЖИ“ и представляват естествено продължение на започнала вече процедура, за която са на лице постановени арбитражни решения по чл. 14 от ЗУКТС. В тях е разписано времето за ефективна стачка от 08.00 до 16.00 ежедневно до постигане на споразумение. Съгласно закона това е продължение на същата стачка, започнала през март 2011 г., видно и от самите споразумения между страните. В този смисъл не е нужна нова процедура по чл. 14 от ЗУКТС.Според арбитражното решение е осигурено минималното транспортно обслужване и е спазен закона, а действията за събиране на предварителни поименни списъци за участие в ефективната стачка от страна на ръководството на БДЖ ЕАД са незаконни и противоречат на чл. 50 от Конституцията и чл. 18 от ЗУКТС.

Арогантността на мениджърския екип на „Холдинг БДЖ“ ЕАД достигна своята връхна точка. За всички груби нарушения на човешките ни права ще бъдат уведомени европейските и световни синдикални структури и Международната организация на труда“.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg