България е все още страна с ниско разпространение на СПИН

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

България, благодарение на дейностите по превенция и контрол на ХИВ/СПИН, е все още страна с ниско разпространение на СПИН. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН.

По думите й – трябва активно да се работи и в бъдеще в тази посока.

Благодарение на тези дейности, ние успяхме да не допуснем епидемия от СПИН в страната. В момента регионът на Централна Азия е на най-бързо и драматично разпространение на ХИВ и СПИН, главно в групата на децата, употребяващи наркотици. Ако сравним с другите страни в Западна Европа, България се нарежда между страните с ниско разпространение на ХИВ и СПИН, каза д-р Върлева.

Увеличава се броят на желаещите да се изследват в Kaбинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. По думите на д-р Върлева това в момента е най-достъпната здравна услуга, която се предоставя в нашата страна.

Въвеждането на здравно и сексуално възпитание в българските училища беше приоритет в последните години на програмата. Само преди един месец беше съобщено, че то ще бъде факт и ще започне неговото въвеждане. Ще подкрепим и в бъдеще здравното и сексуално образование в училищата. Това е изключително важно, за да имат младите хора отговорно сексуално поведение и да бъдат информирани, посочи тя.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg