Нарушения във финансовата дисциплина, сочи Сметната палата

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор

Нарушения при разпореждането с общинско имущество, с деактуването на общинска собственост, нарушения при провеждането на обществени поръчки съгласно ЗОП и Наредбата за малки обществени поръчки, сочат част от данните в доклад на Сметната палата по проверка в община Казанлък, за периода януари-септември 2010 година.

Основните констатации по доклада представиха кметът Галина Стоянова и зам.-кметът Петър Косев. Те са свързани с проблеми по съставянето и приемането на общинския бюджет, като е бил налаган централизираният подход от страна на общинска администрация, не са били включени преходни разходи за обекти от 2009 в бюджет 2010 г., което крие опасност за завършването на тези обекти.

Най-сериозното нарушение в работата на предходния управленски екип на Община Казанлък е свързано с Интегрирания воден проект.Етап 1, където поради направени непредвидени разходи, които не са признати, Община Казанлък трябва да възстанови сумата от 398 хил. лв. в Оперативна програма „Околна среда“.

Фирмата, която изгражда фотоволтаичния парк в землищата на три казанлъшки села, изплаща на Община Казанлък 2 100 000 лв., които са разходвани без решение на ОбС -Казанлък, за което вече е сезирана прокуратурата, съобщи кметът Галина Стоянова. Тя каза още, че от тези средства не е заделена сумата от 398 хил. лв. за издължаване по Водния проект, което означава, че от днес, 12 декември, започват да текат лихви. Според кмета Стоянова, това е престъпление, за което са виновни всички служители, отговорни за финансите в общината. Разплащанията с получените от фирма „Би Си Ай“ средства са разходвани без никакви принципи, най-вече за обекти от 2008 г., които не са фигурирали в общинския бюджет нито за 2010, нито за 2011 г.

Новото ръководство на Община Казанлък е констатирало нарушения, свързани с извършени дейности от фирми през 2008, 2009 и 2010 г., за които едва сега пристигат фактурите за разплащане. Най-големи са дължимите суми на Община Казанлък към „Кронос екопетролиум“ – над 1 млн. лв, на „Саламандър“ – над 400 хил. лв. В същото време има несъбрани наеми от общински имоти в размер на 139 хил. лв. и от жилищни наеми – 113 хил. лв. Едва 180 лв. пък са влезли в общинската хазна от такси за домашни любимци, което при такса на едно куче от 10 лв. годишно означава, че едва 18 собственици са си платили задължението към Общината. Всичко това говори за недобросъвестни служители, коментира Стоянова, или по-скоро са получавали заплати без да извършват своите задължения.

На 14 декември ОбС ще разгледа нова структура на Община Казанлък, като една от важните промени е общинската собственост да бъде на подчинение на кмета по финанси и бюджет Петър Косев, за се следят и контролират стриктно приходите и разходите в общината.

www.dariknews.bg

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

Stara-Zagora.info

Stara-Zagora.info обхваща широк спектър от теми и събития, които са актуални за града и областта. Това включва местна политика, бизнес, спорт, култура,  развлечения и други. Отразяваме и обществени събития, като фестивали и панаири и други, които представляват интерес за старозагорци. Нашата цел е да предоставим полезна и подходяща информация, която ще помогне на читателите да бъдат информирани и ангажирани с общността си.

© 2024 Стара Загора Инфо - Новини от Стара Загора и региона!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg